News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kopparbergarn till Anders Bogland

”Kopparbergarn” till Anders Bogland

15-03-26
Bogland

Anders Bogland får ”Kopparbergarn”, en hedersutmärkelse i form av en keramikfigur, som Roland Lager har skapat  för mycket förtjänta Kopparbergare.

Även om det var några år sedan Anders var aktiv, finns det säkerligen ingen person, som skulle kunna vara mer förtjänt av denna utmärkelse än just han, som var både räddare av den antika fotostudion på Laxbrogatan och grundaren till de museer, som denna byggnad nu härbärgerar. Där installerades fotomusèet, post & treskillingsrummet, den gamla guldsmedsverkstan, skomakeriet m.m. Detta skedde vid 1960-talets början. Men detta var inte allt, som Anders hunnit med att göra för att främja Kopparberg som intressant ort för både invånare och turister.

Den mångbegåvade Anders Bogland var länge ortens fotograf och tusentals är de bilder, som han har tagit av både kopparbergare och deras omgivningar och dessutom även fört ut händelser utanför dess gränser genom medarbete i tidningen DN.

Som outtröttlig mineral- och naturguide verkade Anders under många år, både med skolelever och turister och oförglömliga var de stunder, då han tog fram kopparpannan och kokade kaffe och lät sina åhörare grilla korv, medan han berättade om livet i denna del av Bergslagen.

Därför får han nu ”Kopparbergarn”.

Utdelningen sker i morgon på Solgården, där Anders Bogland just nu tillfälligt vistas

Text och foto: Monika Käller

3 kommentarer till Kopparbergarn till Anders Bogland