News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kolbron, ingången till Nittälvsdalen

Kolbron, ingången till Nittälvsdalen

2021-11-20
Vid Kolbron håller ett nytt besökscentrum för naturskyddsområdet Nittälvsdalen på att växa fram.

Två bilparkeringar för besökare är klara.

Mot den gamla grillplatsen går breda stigar med hårt packad sten. Det går utmärkt att ta sig fram även om man är i behov av hjälpmedel på hjul.

När Kopparbergarn besökte området var det full aktivitet av byggnationer.

För Mattsons Skog o Naturentreprenad jobbade Jenny och Per. De tog sig tid att prata med Kopparbergarn några minuter. De tyckte att de hade ett toppenjobb just nu. Byggandet för att andra skall få möjlighet till en fin och bekväm upplevelse i naturen kändes mycket meningsfullt.

Två vedförråd fick väggar och tak. Hammaren gick snabbt med taktfasta slag.

Per och Jenny hade haft med sig två grillådor på morgon. En skall placeras ut vid en grillplats med utsikt över älven.

Den andra en bit in i skogen där Mark Winkeler höll på att timra ett vindskydd.

Vindskyddet kommer att bli stort, med plats för många besökare. Taket kommer att gå utanför vindskyddet fram vilket gör att de som är i behov av rullator eller rullstol har möjlighet att söka skydd mot eventuellt regn.

Mark får handskas med stora stockar och redskapen är anpassade därefter. Det är stora och tunga bilor han har till sin hjälp.

Han arbetar ensam så det gäller att hitta på lösningar för att få stockarna på plats. Än så länge går det någorlunda lätt eftersom han inte fått upp så många varv än men snart gäller det att använda både huvud och kropp för att klara jobbet.

Mark kom från Holland 2011. Efter att ha flytta runt lite är han nu bofast i Älvhöjden. På Sjöviks Folkhögskola gick han en kurs och lärde sig timra. Han kan nu titulera sig timmerman. Ett yrke som fodrar kreativitet och noggrannhet samt sinne för detaljer.

Ett prov på det är att han format nedre stocken för att den skall passa stenen som ligger där.

Mark tycker att han har det bästa av jobb. Här är han ensam i skogen och tystnaden. Mark renoverar också gamla hus, det tycker han är väldigt intressant och lärorikt. På sin mobil visade han bilder på en mycket vacker bastu som han nyss har fått färdig.

Vid besökscentret kommer en handikappanpassad toalett att byggas.

Anslagstavlor med information av Nittälvsdalens unika naturskyddsområde blir uppsatta på två ställen.

Hit kan den som är i behov av färdtjänst åka och få en fin naturupplevelse. Från Kolbron kommer det också att gå ut vandringsleder efter älven. De skall ansluta till redan befintliga lederna i de naturskyddsområden som ingår i det nya Nittälvsdalens naturskyddsområde.

Tyvärr är det inte alla som uppskattar tystnaden i naturen. Här har besvikna jägare tömt bössorna på vägvisaren. Skribenten har lite svårt att förstå meningen.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

2 kommentarer till Kolbron, ingången till Nittälvsdalen