News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kloten med tre hål

Kloten med tre hål

2023-01-26

25 jan 2023 Kloten med tre hål? Vafalls? Denna skylt finns utmed väg 233. Kloten på tre håll? Kloten i Ljusnarsberg? Nja. Kloten i Lindesberg? Nja. Kloten i Schweiz? Nja. Kloten i Kopparberg i dag? Ja! Kloten är platser men också något som är tungt och rullar runt. Läs mer här! Förklaring följer efter Kulkul.

Är det kul?
– Ja, mycket, sa Sören Hansson.
– Är det kulkul? frågar jag då
– Hur menar du? sa Sören.
-Kulkul är ett ”rymdluffarschack”* från början av 1970-talet. Då kom Birgitta Jansson fram och sa att Kulkul har jag hemma med etiketten Tormek.  Tormek är ett företag som skapades av Torgny Jansson, en konstruktör på Gränges Mineralprocesser i Stråssa. Torgny och jag (Birgitta) var arbetskamrater (även undertecknad). Det var Torgny som också kom på med den briljanta iden att göra slipmaskiner för proffs och för hemmabruk. Detta var en (parantes)(). Nu blir det annat än kulkul. Till dagens uppdrag. Var då? Bild tre i svartvitt kan kanske ge en ledtråd, för de som har varit där förut.

Tord Westerdahl är föreståndare här på Bowlingen i Kopparberg. Han är djupt koncentrerad och fokuserar på datorskärmen.

Allting har en baksida. Det måste undersökas. Kägelmaskinen är bakom glas och galler.

Var så goda att spela. Banan är inoljad med silikon. Kisel (Si). Nu går det nog som smort.

Från vänster i högsta hugg på spelhumör: Anna-Meit Brügg, Lena Sköld, Margareta Börjemalm, Kenth Sköld, Wera Pöchhacker, Birgitta Blomberg, Birgitta Jansson, Thomas Anderson, Sören Hansson och Jerry Björkman.

Kenth Sköld med blicken fäst vid käglorna som är cirka 20 meter bort, nu. Från den svarta linjen är det 18,2 meter till första käglan.

Stilstudie av Wera Pöchhacker som sträcker två fingrar i luften för att kolla hur vinden blåser. Wera! Det är vindstilla. Eller är det ett V-tecken för vinst?

Ögonblicket innan det förhoppningsvis blir strike. Då skall tio käglor omkull. Oomkullrunkeligen.

Discokula-speglar-klot. Spegel spegel i taket där, säg mig vem som bäst är? Fick inget svar. Inga förlorare i dag. Alla vann. Alla försvann. För att återkomma nästa vecka för två timmar av gemytligt spelande. I dag var SPF Ljusnarsberg och SPF Löa-Storåbygden som samarbetade.


Visst är det en kulig bild av klot(en). Klot-boll-kula. Vari ligger skillnaden? Lite fakta: Ett bowlingklot får inte väga mer än 7,257 kg och är 21,6 cm i diameter. Volymen är 5 276,67 Kubikcentimeter (cm³) är lika med 5.28 dm³ Liter (l) Strike, spärr och split är användbara utryck. Hur många banor finns det i Kloten? I Schweiz tänkte jag på då. Det är minst tre stycken.

* ”Rymdluffarschack” innebär att sätta fyra kulor i en rak linje någonstans. Först vinner. Det är totalt 64 kulor att leka med. Ljusa – mörka. Mig veterligen har ingen spelat remi. Under 1970 och 1980-talet var det många som hade hjärngympa med kulorna. Kulkul-diameter 2 cm. Volymen är 4,19 Kubikcentimeter (cm³) Volymen beräknad på helt klot utan hål. Annars blir det mycket svårt att räkna ut. Uträknad?

Text och foto: Bo Kempegård ”

1 kommentar till Kloten med tre hål