News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kläder i Ställdalen

Kläder i Ställdalen

2016-07-05

Nu har det gått över sju månader sedan den organiserade utlämningen av kläder till asylsökande i Ställdalen startade. Tusentals bra plagg och skor har delats ut.
I början var det hela lite kaosartat. Under vintern fanns det mellan 400-500 personer tillfälligt boende här. De visste inte hur länge de skulle stanna kanske kom det en buss nästa dag för att ta dem vidare mot okända mål. Där kanske det inte fanns kläder att få. Det är inte alla förläggningar som ställer upp med lokal som här i Ställdalen. När foppatofflor och tunna skjortor och klänningar var vad de ägde kan man förstå frustationen.
Men i januari fick utlämningen flytta till f.d. biblioteket då fick vi möjlighet att organisera arbetet på helt annat sätt. Vi hämtade några familjer i taget inga andra fick komma in i lokalen. Detta accepterades fullt ut med några få protester.

IMG_7560_650px-1

Minns Kopparbergarns läsare bilden från i vintras.

Idag är bilden en helt annan.
Anna Maria, Katarina och undertecknad sorterar fortfarande kläder i storleksordning.

DSCN2776_650PX-1

Borden i lokalen sköter Mohammed. Han är skräddare och hade en klädbutik där han bodde tidigare.

DSCN2777_650PX-1

Vi har fått tid att samtala med vår ”kunder”. Språket är lite svenska men mest är det engelska som gäller.
Nu när förutsättningarna har förändrats kommer ändrar vi lite inriktning.
Inlämningen och utlämning kommer att ske måndagar ojämn vecka. Om det inte passar då så går det bra att ringa mig på tel. 073-2134210. De andra måndagarna tar vi en promenad i Ställdalens omgivningar. Pratar svenska, lär lite om svensk kultur och tittar på växtlighet. Det finns ett stort intresse hos några att lära sig svenska traditioner och matvanor.
Men nu till den egentliga anledningen för detta inlägg.
De som bor här nu kommer antagligen att bo kvar här tills det kommer ett beslut på deras asylansökan. Dagpenning är minimal. Det är viktigt att få behålla lite av sin matkultur så pengarna går till det. Det räcker inte till  att göra vardagen lite mer trivsam.  Har ni dukar, plastblommor, porslin och kastruller, ja, allt som hör till ett hem  så lämna gärna in det på klädinlämningen så vidarbefodrar vi det.Det tillkommer fortfarande nya som är behov av kläder. Barnen växer.  Vi tar fortfarnde emot kläder. Behovet av skor är outsinligt främst herrskor.
Om du går eller åker förbi när det är öppet titta gärna in och prata en stund eller följ med på en promenad med start kl.10,00 från gamla biblioteket.

Text och Foto: Thyra Lundell

1 kommentar till Kläder i Ställdalen

  • Frida Sandberg

    Vilken tid är det öppet för inlämning? Måndag ojämn vecka kl 10 till? Har en del saker som jag kan bidra med