News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kata-kännare berättade

Kata-kännare berättade

18-03-08
IMG_4921

På tisdagskvällen fylldes Tingshuset till sista plats av intresserade åhörare. Extra stolar hade till och med fått bäras in.

IMG_4924

Vad kunde då dra så många kopparbergare ur stugorna en kall vinterkväll? Jo, så här var det. ABF och Socialdemokraterna hade engagerat författaren och docenten i historia Gunnela Björk som skrivit boken Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg. Kata Dalström känns ju lite som ”vår” Kata och intresset var riktigt stort.

IMG_4931

Vi fick höra om Kata Dalströms både privata liv och politiska gärning. Det är verkligen en upplevelse att få lyssna på en så kunnig och engagerad föreläsare att tiden bara flyger iväg!

IMG_4927

Nog gick hon sin egen väg, Kata. Från att vara en vild flickunge i Bångbro, senare relegerad från Risbergska skolan i Örebro till att gå med i socialdemokratiska partiet och så småningom sitta i partiets verkställande utskott. Det var i sanning en kraftfull kvinna med starka åsikter och som inte drog sig för att uttrycka dem.

IMG_4923

Ken Karlsson tackade för kvällens intressanta föredrag med en blombukett och från Kopparbergarn överlämnades en Koppargumma.

IMG_4932

Efter föredraget bjöds det på kaffe och goda hembakta bullar.

KataDalstrom

Läs gärna boken Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg!

Text Birgitta Palm Andersson

Foto Sture Ekmark

 

3 kommentarer till Kata-kännare berättade

  • Thyra Lundell

    Trevligt reportage. Det är mycket roligt när det forskas om dessa starka kvinnor som påverkat både sin tid men också framtiden. Kata visade att det var på landsbygden som det fanns svängrum för dem som ville lite utöver det vanlig.

  • Gunnela Björk

    Tack Kopparberg för en fin kväll och tack Kopparbergarn för ett fint reportage. Särskilt glad blev jag förstås för Koppargumman som nu pryder min bokhylla. Min förhoppning är att fler människor ska få upp ögonen inte bara för Kata utan också för Kopparberg som ett fint turistmål.

  • Frida Sandberg

    I samband med detta undrar jag varför man inte sätter ut lite blommor längre vid den stenen som finns vid trekanten?