News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kan en Ängel va´ vulgär?

Kan en Ängel va´ vulgär?

15-08-11
_DSC0431

På lördagen, då Kopparbergarn besökte Hyttdreva, uppträdde bland andra Tina Wilhelmsson från Västerås, med egna visor till gitarr.

Det märktes direkt, att det här var ingen vanlig vissångerska, som sjöng för att underhålla.
Ursäkta, underhållande var det faktiskt att lyssna på henne, men samtidigt fanns där starka budskap i texterna.
Tina är tjejen som sparkade fotboll och spelade innebandy under uppväxttiden, men som också studerade i Lund och tog en PolMag, magistertitel i politik där. Hon engagerade sig i IKFFF (Internationella Kvinnoförbundet För Fred & Frihet) och där är hon fortfarande verksam.
Och hon har jobbat i 15 år med sexualpolitik och sitter i RFSU:s förbundsstyrelse.

Det var under studietiden i Lund, som hon kände, att vissångerska skulle hon bli. Det var det sätt hon ville nå ut på, så hon gick en viskurs och ville söka till visskolan i Västervik, men kursläraren var inte precis uppmuntrande.
– Det är ingen idé att du söker. Du kommer inte in, för du är alldeles för dålig!
Men hon kom in, med motiveringen ”Du kan inte spela gitarr och du kan inte sjunga, men vi ser att du vill och vi tror att vi kan lära dig.” År 2006 var hon klar, och har sedan dess spelat på många platser, fängelser och anstalter, konferenser och festivaler, men också på Radioscenen hos Sveriges Radio och på Mosebacke, Norrbottensteatern, Göteborgs konserthus.

Texterna till visorna gör hon själv, medan Magda Andersson skriver musiken och det är uppenbarligen ett fruktbart samarbete.
”Kan en ängel vräka ut sig, tala högt och va´ vulgär?” är titeln på en av hennes visor och den kan sägas känneteckna även övriga texter i de visor hon framförde – utmanade, tankeväckande men också humoristiska och underhållande.

Kopparbergarns reporter gillade Tinas framförande skarpt, och köpte även ett exemplar av hennes debutalbum, ”Ängelfängelse”. Den som vill lyssna till hennes visor kan söka Tina Wilhelmsson på Youtube.

Text och foto: Björn Öringbäck

1 kommentar till Kan en Ängel va´ vulgär?