News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Julmarken i Vasselhyttan

Julmarken i Vasselhyttan

18-11-10

Det känns, att året går mot sina sista veckor både på mörkret omkring oss och på, att julmarknaderna börjar.

I Vasselhyttan körde man igång redan den här helgen och när vi kom fram till Bygdegården, var det redan många bilar parkerade där.

Vi gick förbi korvgrillningen, eftersom det inte var dags för lunch ännu och stegade in i huset.

 

Där inne serverades kaffe med dopp

och det var fullt på sittplatserna.

Inne i salen fanns rader med bord med allehanda varor på, inte så juligt kanske, men gott om möjlighet att köpa julklappar.

Om man inte hade haft möjlighet, att plocka svamp under hösten, kunde man handla färdigtorkade i burkar. Det var både gula kantareller och trattisar vid sidan av Karl-Johan. Anders och Linda Malmgren från Mjölby hade varit ute och plockat och torkat. Tydligen hade vi häromkring betydligt lättare, att hitta fina Karl Johan-svampar i år, för de hade fått jobba hårt för skörden.

Karl-Axel Sundström satt och sålde sina fotografier. Det var natur och mest fåglar i närbild, vilket inte är så konstigt när man är naturintresserad. Karl-Axel är med i Ställdalens Naturstudieklubb.

Sen kunde man köpa raggsockor av Lahja Salonen, som bor i Löa och har hållit på i 10 år med detta. Hon sa, att hon måste ju ha något att göra och då är stickning bra att ta till.

Gamla grammofonskivor och böcker sålde Johnny Larsson, som har loppiset i Hagabacken. Bredvid kunde man se skålar gjorda av grammofonskivor. Mer hållbart än glas och porslin förstås och rätt kul modell.

Eva Olsén har bott i Kopparberg i tre år och sysslar både med musik och pärlor. Hon tar hand om  knappar och smycken från dödsbon och gör om dem till ny grannlåt. Det blir halsband, örhängen och armband i snillrika sammansättningar. Hon sjunger också gärna för gamla och Kopparbergarn tänker engagera Eva och Ove glädjespridare, som de kallar sig vid tillfälle framöver.

I Guldsmedshyttan finns ett café, som heter Café R 50. Där finns Robert Åhlund, som bakar Inga-Brittas havrebollar med olika smaker. Fyra olika har han t.ex. apelsin eller arrak, och alla är doppade i kokosflingor. Goda var de i alla fall och en kartong med arraksmak fick följa med i Kopparbergarns väska.

Lisbeth Ohlsson Walldén är ordförande i Ljusnarsbergs Hantverksförening och den här dagen passade hon på, att sälja hantverk. Hon berättade, att föreningen snart kommer att ha sin julutställning och försäljning i Blå Soffan, precis som tidigare år.

Birgit Olsen, mormor till Elin och Nell, hade haft bordet fullt med bakverk, när marknaden startade. Nu var det mesta borta redan efter ett par timmar, men ett par bitar till trefikat fick vi i alla fall med oss. 

Björn Schenning sålde rökt fisk och det doftade gott från hans bord. Vi blev inte särskilt förvånade, när han berättade, att det var fisk från Ställbergs rökeri. En rökt sik fick slinka ner i påsen.

Nu ansåg vi oss färdiga inomhus och väl utanför stannade vi för att köpa varsin korv. Thomas Nygren från Vaselhyttans Hembygdsförening var grillmäster och det smakade riktigt gott.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

1 kommentar till Julmarken i Vasselhyttan

  • Frida Sandberg

    Det låter ju väldigt läckert och trevligt. Men om företrädarna för Kopparbergarn ska åka runt på alla julmarknaderna i fortsättningen då behöver ni nog sitta utanför någon affär med en mugg för att få ihop till pengarna för alla gotter som bjuds. (jag kommer att bidra!)