News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Jämlikhetsafton

Jämlikhetsafton

19-09-30

Torsdag 26 september anordnade LO facken Ljusnarsberg-Hällefors och ABF en jämlikhetsafton i Tingshuset i Kopparberg. Inte många av stolarna var tomma då kvällen i leddes med ståupparen Jonas Åkerman från Nora, som på ett humoristiskt och ibland sorgligt sätt ledde in våra tankar på hur det kan vara i ett ojämlikt samhälle.

Jonas utgick från sin egen barndom i Skinnskatteberg och de utmaningar som vi har i bruksorter. Många roliga poänger och igenkännanden från publiken lockade till skratt, men också påminnelser om att vår strävan efter jämlikhet återigen är högaktuellt.

Nästa gäst var LO:s studieombudsman Adnan Bozkur som pratade om den alldeles färska rapporten ”Program för jämlikhet” som LO gjort. Rapporten visar att runt 1980 var vårt samhälle som mest jämlikt men sedan dess har klyftorna utvidgats. Sverige i jämförelse med jämförbara länder, är det land där jämlikheten ökar mest. Men, enligt LOs rapport så är det fullt möjligt att förändra detta, vi har råd och vi har möjligheten men finns det politiska modet.

Adnan berättade om ett samtal från dagens lunch med två lokala herrar som visste precis vems fel det är att vårt samhälle ser ut som det gör och jag konstaterar att dessa herrar borde läsa rapporten. Adnan avslutade med ett pedagogisk inslag där mänsklighetens tid utgjordes av ett 10 meter långt snöre som en av arrangörerna fick hålla i. (se nedan)


Jon Brossberg och Håkan Bergström fikar

Efter en pausfika och påfyllnad av energi tog kvällens huvudtalare vid KG Wanngård vid. KG har varit fackligt aktiv länge och är en av landets meste anlitade föreläsare.


Mattias Svedberg håller i änden på snöret

Publiken fick verkligen känna av den energi och kunnighet han besitter på området jämlikt samhälle. På ett pedagogiskt sätt visade han kopplingen mellan skatters fördelning och vårt välfärdssamhälle. ”Det är lalvar nu” sa KG och läste dikten Droppen av Tage Danielsson. Denna kväll blev en ögonöppnare, fördjupning av kunskaperna och framförallt så hoppas vi det skapar det ett engagemang i välfärdsfrågorna, vare sig du håller med eller ej!

Text och foto: Ewa-Leena Johansson

1 kommentar till Jämlikhetsafton