News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Intervju med utbytesstudenter

Intervju med utbytesstudenter

17-07-12
IMG_9045
Emma och Thor efter avslutningen i nian. Bild: Rosario Nilsson

Emma Gütersloh 16 år, är en tjej från Hamburg som hade en dröm om att få gå i en svensk skola i några veckor. Eftersom hon har en kompis som har en svensk mamma, hade hon hört en del om Sverige. Hennes dröm gick i uppfyllelse då hon fick möjlighet att följa en nia i Kopparberg i några veckor under våren.

Thor Nilsson 16 år bor i Kloten och gick i nian i Kopparberg. Hans familj anmälde sitt intresse av att ta emot Emma som utbytesstudent några veckor. Innan Emma kom till Sverige passade också Thor på att åka till Hamburg och gå i tysk skola i tre veckor. Här är deras berättelser:

Thor tyckte att det var nervöst att åka iväg till Hamburg, men det skulle naturligtvis också bli spännande. Thor hade fått sett foton på familjen så han blev mer bekant med hur de såg ut. Thor kan prata svenska, engelska och spanska flytande och lite tyska, Emma kan förutom tyska också prata engelska och spanska, så det skulle inte bli några problem att förstå varandra. Emmas lillebror Marten försökte lära Thor mer tyska och Thor försökte lära honom spanska. Thor fick gå i en engelsk klass, där det var elever från olika länder. Han fick en fadder som heter Liam. Undervisningen var på engelska och tyska. Om Thor inte förstod något på tyska, så hjälpte Liam honom att översätta till engelska. Han tycker att han lärde sig en del tyska under sina veckor i Tyskland.

Thor tyckte att Emmas familj var väldigt trevlig. De berättade om Tysklands historia och bjöd på de mest traditionella maträtterna. Han rekommenderar också fler att åka som utbytesstudent för att man får uppleva så mycket mer än om man bara är turist. Sen lär man sig ett nytt språk på samma gång. Thor funderar på att åka till Spanien eller Portugal som utbytesstudent eftersom han kan flytande spanska och portugisiskan är relativt lik spanskan.

IMG_9046
Bild: Linnea Didic’

Efter tre veckor i Tyskland, hos Emma, hennes bror och föräldrar, så åkte både Thor och Emma till Sverige. Emma tyckte också att det var nervöst att komma till Sverige, men som tur var, så kände hon redan Thor. Här fick Emma även lära känna Thors mindre syskon och hans föräldrar. Thors föräldrar har hand om ”fritidsbyn” i Kloten, och här kunde Emma bl.a. få pröva på att paddla kajak.

Emma gick de fem sista veckorna i nian, och fick på så sätt vara med om en hel del saker som man gör under de sista veckorna, t.ex. resa till Stockholm, middag med lärarna och en mycket högtidlig skolavslutning! Emma spelar tvärflöjt och hon passade på att medverka i skolorkestern, där även Thor spelar trumpet. Efter lite snabb träning så var hon med och spelade på den årliga vårkonserten. Emma berättade att skolavslutningen var speciell. Hon hade hört talat om våra svenska skolavslutningar, och det var tur, annars hade hon undrat vad som egentligen var på gång. Här är det festligheter med nära och kära, avslutning i kyrkan, musik, sång och betygsutdelning i kyrkan. Hemma i Tyskland går de några lektioner som vanligt, de får sina betyg och får sen gå hem…

Nu är Emma tillbaka i skolan i Hamburg, i år får de nämligen inte sommarlov förrän den 19 juli!

Text: Linnea Didic´

1 kommentar till Intervju med utbytesstudenter

  • Frida Sandberg

    Det där med att se och lära sig saker från andra länder har varit min grej under många år när jag var yngre. Jag skulle med glädje ta emot utbytesstudenter om jag bara hade möjligheter