News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Inför året 2019

Inför året 2019

2018-12-21
Från min barndom minns jag ett nyårskort. På en stol sitter en gammal man. Emot honom går ett litet barn. Mannen är klädd i en stor vargskinnspäls och pälsmössa. Han är redo för att ta farväl och resa iväg. Symboliken har helt klar. De gamle mannen är året som håller på att ta slut och barnet är det nya året. Barnet inger drömmar och förhoppningar om ett gott nytt år. Visst är det härligt med sådana förväntningar. Tyvärr är det väl inte alltid så ljust. För många är det nya året det gamla likt och någon förändring till det bättre är långt borta om det överhuvudtaget blir någon. Till er går mina tankar och jag önskar mig en trollstav i min hand som kunde trolla fram en bra jord att leva på för alla.

Ett nytt år kan man välkomna på många sätt. På stora fester eller endast några få vänner, på tu man hand eller ensam. Jag har provat på alla sätten. Det finns nyår i mitt liv som jag särskilt kommer ihåg.
Nyåret 1963-1964 då jag som ung och nygift firade nyårsafton för första gången tillsammans med min man. I mig växte ett nytt liv. Då var lyckan stor. Det nya året och många andra många lyckliga år låg framför. Så blev det ju inte. 29 år senare tillbringade jag nyårsafton som nybliven änka på ett hotellrum i Prag.

Men nu nog om mig. Med Kopparbergarns hjälp har jag tittat tillbaka på 2018.
Det har varit ett år fyllt av upplevelser i Ljusnarsberg. Allt från små intima konserter i Tingshuset till Don Carlo på Opera på Skäret. Premiär på Ställbergsången vid Ställbergs Gruva och spelmansstämmor samlade stor publik. I Hörkens och Ljusnarsbergs kyrka har det bjudits på mycket musik och sång. Det är helt fantastiskt vilken hög klass på kultur som går att uppleva i Ljusnarsberg.

På mat SM fick Mikaela Janolsgården guld för sin getost Grimlas Vita och Ingela Bornström brons för sin Rabarbermarmelad med konjakssmak.

Vi har fått möta duktiga ungdomar som ger hopp för kommunens framtid. Jessica Gerebrand som brinner för bollsporter och utnämndes till årets idrottsledare av Örebro läns idrottsförbund. Vi har följt Jacob Jansson och Stefan Gustavsson på deras färder i rallybilen. Kulturskolans ungdomar har mycket proffsigt och underhållande uppträtt vid ett antal tillfällen.

Två återkommande händelser som sätter Ljusnarsberg på kartan är Kopparbergs Marknad och Kulturglimtar. För många utsocknes har dessa blivit en orsak att åka till Kopparberg. Marknaden drar betydligt mer publik men Kulturglimtar visar upp hela kommunen.

Både Junisungdomar och pensionärer har varit ute och rest. Föreningarnas aktiviteter har var många och innehållsrika. Håkan Mossberg har guidat och berättat om bl.a. gamla torp och gruvor. Det har varit intressanta upplevelser för både infödda och inflyttade Ljusnarsbergare. Bengt har delat med sig av sina naturupplevelser hos smålommar.

Det här var ett litet axplock av året i Ljusnarsberg. Gå gärna in på Kopparbergarn, läs och minns.
För oss som skrivit och fotograferat har det varit en härlig upplevelse. Vi har fått lära oss mycket nya saker och träffat många trevliga och intressanta människor. Nu ser vi fram emot 2019. Har ni läsare något bra tips för en artikel så hör av er. Är det någon av skribenterna som kan så kommer vi gärna.

Till sist ett lycka till för kommunens nya folkvalda politiker. Ett råd från en gammal tant. Lyssna på dina väljare. De har valt dig därför att de tror att just du skall vara den rätta att företräda dem. Men det är också viktigt att vi respekterar politikerna som människor och ger dom vårt stöd. Det är inte alltid som vi innevånare har hela bilden klar för oss när beslut fattas, men vänd dig då till den politiker du känner och fråga istället för att bara sitt hemma och muttra.

Innan jag sätter punkt vill jag ge en liten lägesrapport från fågelmatning på tomten. Det är många fåglar som behöver mat nu. Förutom mesar, domherrar, finkar, siskor och hackspettar har vi haft besök av stjärtmesar. Ekorrar är också framme och förser sig. Att sitta och titta på deras akrobatiska övningar för att nå fågelautomaten är mycket underhållande.
För ett par dagar sedan hade vi en lite ovanlig gäst för årstiden. En stare hade hittat ett av äpplena som Bengt hängt ut.

Vi önskar er alla en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År
Thyra och Bengt

2 kommentarer till Inför året 2019

  • Leif Ljungqvist

    Trevligt reportage om året som flytt.

    Nu tar vi nya tag…. och väntar på ett nytt.

  • Frida Sandberg

    Tack Thyra och Bengt för alla era rapporter från både stora och små händelser. Jag kan ju inte vara med men genom era fina berättelser fick jag ändå uppleva mycket. Önskar er en fin Jul och ett Gott Nytt År. Kram
    Frida