News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ideelt arbete belönat som Årets Ljusnarsbergare

Ideelt arbete belönat som Årets Ljusnarsbergare

2018-06-21
Att välja Årets Ljusnarsbergare 2017 blev svårt för juryn därför valde man 2 personer.

IMG_3405_650px-2

Lars-Olov ”Herman” Hermansson har under 49 år skött isbanan i Herrhagen.
Det började i början på 1950-talet. Då var det några barn med föräldrar som skapade en enkel bana för friidrott i LarsOls backen. Det fanns mycket barn i Herrhagen och sammanhållning mellan familjerna var god.
I slutet på 60-talet växte en ny generation upp i Herrhagen. Många av papporna tyckte att en isbana skull bli bra fritidssysselsättning. Arbete gjordes för hand. Även skötseln på vinterna var det handspolning som gällde. Eftersom Hermanssons hus låg närmast kopplade man vattnet därifrån.
När Ljusnarsbergs Kommun skulle byta ut bryggorna vid Djäkens lyckades papporna i Herrhagen att få ta hand om dem och byggde en sarg runt rinken. Men det fanns andra som också ville ta del av bryggorna så idag finns bara kortsidorna kvar.
Lyse får man från gatlyset. Omklädningsrummet är byggt av rivningsvirke. ”Herman” vill poängtera att många av företagen i Kopparberg har sponsrat med kunskap och material. Även Rotary och Bollklubben har ställt upp.
Med tiden har förhållande förändrats i Herrhagen. Familjer flyttar och barn växer upp. Under många år har nu ”Herman” varit ensam om skötseln. Blir det mycket snö får han hjälp att ösa snön av banan med traktor.

IMG_3408_650px-2

”Herman” brukar vara först i kommunen att ha tillverkat is för säsongen. Då invaderas banan av åksugna barn och ungdomar. Det finns plats för alla. På halva banan spelar man hockey andra halv får de vara som inte är så säkra på skridskorna. Förskolans barn brukar ta en promenad till Herrhagen för att det är så lugnt där. Många Kopparbergsbarn har tagit sina första skridskoskär där.
På sommaren spelas det fotboll där. Det finns soptunna och några enkla ordningregler. Ett cementrör är stommen till en grill. I stort sätt sköter sig besökarna. Visst får ”Herman” städa ibland och gå ut och släcka ljuset på kvällarna.
Det är många kvällar och nätter som lagts ner på isbanan men belöningen för honom är att se barnen åka och ha roligt.

IMG_3380_650px-2

Hatten av för ”Herman” och hans insats för flera generationer Kopparbergare. Dagens samhälle skulle inte fungera utan sådana som han.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

2 kommentarer till Ideelt arbete belönat som Årets Ljusnarsbergare