News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Höstmöte i Ställdalen

Höstmöte i Ställdalen

2019-11-08
Byalaget inbjöd till traditionsenligt höstmöte i tisdags.

Uppslutningen var god och lokalen fylldes av förväntansfulla medlemmar.
Ordförande, Kjell Hansson, hälsade välkommen. Dagordningen fastställdes.

Nya kommunchefen, Berit Westergren, var närvarande och presenterade sig själv och sina tankar inför sitt uppdrag. Kopparbergarn hade frågat om en intervju innan men hon gav en mycket detaljerad och öppen beskrivning av sig själv så det blev svårt att hitta fler frågor senare.
Berit Westergren har arbetat 2 veckor i Ljusnarsberg. Hon kommer närmast från ett arbete som kommunchef i Sunne där hon varit i 4 år. Hon gillar nya utmaningar därför sökte hon jobbet här.
Berit är uppväxt i Örebro men har bott största tiden av sitt vuxna liv i Filipstad och det gör hon även nu. Men hon veckopendlar och bor i en etta i Kopparberg.
Hon utbildade sig till kemist. Blev sedan gymnasielärare och kom på så vis in i den kommunala verksamheten.

För henne är kontakterna med människor väldigt viktig. Att röra sig ute bland kommuninnevånarna är värdefullt för henne. Trots att hon varit här bara 2 veckor har hon hunnit besöka nästa alla kommunala verksamheter. Hon känner sig välkommen och blir väldigt vänligt bemött av sina medarbetare. Eftersom stora delar av verksamheten finns på kommunkontoret är det lätt att få besked på frågeställningar som kommer upp.
Barn och ungdomars plats i samhället och deras möjligheter att få ett bra liv är också en av hennes förhoppningar. Att skapa möjligheter för dem att få arbete i kommunen är viktigt. Berit anser också att samverkan främjar utveckling och det tycker hon man kommit långt med här. Men det finns säkert mer att göra.
Besök på industrierna i Ljusnarsberg hör till kommande planer.
Efter Berit Westergren blev det en livlig diskussion om vad som sker och inte sker i Ställdalen och Ljusnarsberg. Kommunchefen fick många uppslag med sig.

Näst punkt på dagordningen var att Arno Wilkens redogjorde för vad som hänt i utvecklingsgruppen för Ställdalen sedan förra höstmötet då gruppen bildades.

Med i den gruppen är också Kicki Hendahl, i mitten. Tillsammans gav de en bra och informativ bild av dagsläget.

Man planerar för vandringsleder, både korta och längre, som skall ge information om vad som en gång fanns i Ställdalen. De tänker också på barnen och lägger in upplevelser som skall passa dem. Meningen är att detta även skall bli i en digital version. En av lederna kommer att ha temat ”Svartviks gruvor”. Gruppen intervjuar personer som bott i Ställdalen länge för att tillvarata minnen från när Ställdalen såg ut och fungerade annorlunda. Har någon ideer så har gruppen möte söndagen den 10 november kl. 10 i byalagslokalen.
Kjell Hansson informerade om att byalagets lokal var uppsagd.
Kjell hälsade kvällens underhållare, trubaduren Leif Nilsson välkommen.

Leif vill inte kalla sig trubadur utan vissångare. Hans repertoar innehåller många av Nils Parlings dikter. Finnbäcks Lars är en av de karaktärer som finns med i många dikter.
”Finnbäcks Lars under stjärnorna” är en av de mest stämningsfulla visorna. Motsatsen är ”Midsommardansen” som är mycket vardagsnära och burlesk. Leif sjunger också Dan Andersson däribland ”Gunnar Vägman”.

Ett avbrott i underhållningen gjordes för att publiken skull få möjlighet att dricka kaffe och ät god smörgåstårta.

Kvällen avslutades med att Leif Nilsson sjöng ytterligare sånger. En av dem var en synnerligen utopisk historia som hette ”När systemet hade realisation”.
Kopparbergarn fick en stunds samtal med Berit Westergren. Sitt första arbete hade hon på brödfabriken i Filipstad. Tyvärr utvecklade hon allergi mot vissa mjölsorter. Det var det som fick henne bli lärare i kemi, fysik och matematik. Från att ha varit skolledare blev hon kommunchef.
Eftersom hon bor i Kopparberg under veckorna hoppas hon hinna med att deltaga i kommunens rika föreningsliv. Fritidsintressena är främst fiolspel och vistelse i naturen. Kopparbergarns fotograf gav henne tipset att ta kontakt med Ljusnarsbergarnas Spelmän. Naturligtvis gjorde vi reklam för naturstudieklubb.
Berit framhöll igen det välkomnande och vänliga bemötande hon fått på sin nya arbetsplats. Det kan man förstå eftersom Berit själv är en öppen och positiv person.
Skribenten och fotografen lämnade lokalen med känslan av att hon kommer att göra ett gott jobb för oss kommuninnevånare. En extra tummen upp för att hon bor i kommunen under veckorna och därför kan deltaga i vardagens händelser.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Höstmöte i Ställdalen

  • Anna-Isa Brolund

    Fint att läsa.Tänker på er och min hembygd. Anna-Isa Brolund född Ekmark, dotter till Isa och Valle Ekmark.Syster Isa. Jag bor sedan många år i Uppsala men längtar hem ibland.till skogarna och sjöarna. Till människorna som håller bygden levande. Men har inte längre någon bil.Så friheten att ta sig fram där är begränsad.Istället, eller också, har jag tänkt att göra en bok om min pappas hembygd, som också är min. Håller på att samla fakta och bilder. Det är så härligt att se bilder och läsa det som skrivs här.Jag har förstått att Du Thyra Lundell skriver det mesta.