News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Hörkenbo Lotta Lotass fick årets Dan Anderssonpris

Hörkenbo Lotta Lotass fick årets Dan Andersson-pris

18-08-06
På söndagen tog Dan Andersson-veckan slut med den traditionella Luossafesten som Dan Andersson Sällskapet, Ludvika Kommun och Skattlösbergs Bygdegille ordnar.

lotass1

Festens höjdpunkt är delning av Dan Andersson-priset, som i år gick till Lotta Lotass.

lotass2

Motiveringen lyder:

Dan Andersson-priset 2018 går till dalkullan LOTTA LOTASS – poet, författare, dramatiker, filosofie doktor i litteraturvetenskap mm. Den litterära giganten Lotta Lotass är en sprängkraft i den svenska litterära myllan. Hennes ordkonst vågar sig ständigt fram på nya och oprövade vägar. Lotass litterära undersökningar och upptäcktsfärder i språkets möjligheter, teknologins historia, fantasins kraft, ödsliga byar, människor och landskap – i samverkan med läsarna – är i en klass för sig. Ordkonstnären Lotta Lotass är samtidigt i sanning frände med Dan Andersson.

lotass3

Jag ställde lite frågor till min granne i Hörken, och hon svarade:
”Jag trivs väldigt bra med ljusnarsbergarna. Nu har jag bott i Hörken i nästan precis ett år, så jag börjar bli mer bekant med folk och omgivningar.

Livet i Hörken är finfint. Lugnt och trivsamt och aktiviteter om man vill. Trevliga och hjälpsamma människor och fin affär med mycket gott, så det kunde inte vara bättre.

Det enda jag saknar är starar. Jag satte upp starholkar det första jag gjorde när jag flyttade in, men inga har synts till.

Jag flyttade från Göteborg 2013 för att jag var trött på oväsen, trängsel och avgaser. Bodde sedan några år utanför Stenstorp, men så drog det hemåt. Jag kommer från Mockfjärd från början.”

Hur går det med skrivandet här?

”Det går bra. Renoveringar av huset har tagit en del tid – och snöskottningen i vintras – men nu har jag fått mer timmar över till eget arbete. Jag frilansar en del för brödfödan också, bland annat för Litteraturbanken (litteraturbanken.se), och det måste ta den tid det tar, men jag hoppas få klart en ny bok till tryck i slutet av nästa år.”

Vad skulle du vilja att hände med landsbygden och Hörken?

”Jag skulle önska att fler flyttade ut till landsbygden. Man ser så många fina hus och lokaler som står tomma. Och ändå vill så många hålla sig kvar i storstäderna. I Hörken ser jag fram emot Kyrkstigens invigning. Jag är ofta ute och letar vandringsleder.”

Har du kontakt med / intresse för våra kulturinstitutioner som Opera på Skäret och Ställbergs Gruva?

”Jag har haft lite kontakt med Jonas Gren om att kanske göra något framöver. Problemet med mig, ett av dem, är att jag är en ingrodd enstöring, så framträdanden har det inte blivit så många genom åren.”

Tack Lotta och grattis!
Text: Lotta Lotass, Minna Roselli och Dan Andersson Sällskapet (motiveringen)

Foto: Minna Roselli

1 kommentar till Hörkenbo Lotta Lotass fick årets Dan Anderssonpris