News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Holländskt inslag i Gravendals bagarstuga

Holländskt inslag i Gravendals bagarstuga

17-07-24
100_0614

En vanlig onsdagseftermiddag passerade jag Gravendal på väg mot Säfsen. Eftersom det rök i skorstenen i den gamla bagarstugan, stannade jag till för att se vilka som var så flitiga. Döm om min förvåning när den gulskyltade bilen utanför visade sig innehålla ett par långväga gäster, nämligen ända från tulpanlandet Holland.

100_0617

Då var jag tvungen att ta reda på, hur det kom sig att de stod vid bakbordet och den vedeldade ugnen i full färd med att framställa bröd. Dom två, som förresten heter Ton och Ria Wisser och kommer från Amsterdams trängsel och buller, berättar att dom numera tillbringar somrarna vid en sjö som heter Mången i en liten stuga som dom renoverat. Dom njuter i fulla drag av att kunna gå ut i naturen här.

Mitt avbrott gjorde att dom kunde ta en paus och berätta mer. Eftersom båda tycker om nya utmaningar, har dom i flera år hjälpt till i Hembygdsföreningen.

Det var långt från deras arbeten i Holland, men dom tyckte att det här var jätteroligt. Jag blev bjuden på smakprov av tunnbrödet son på Säfsmål kallas Kavvelgris. Med messmör på var det en höjdare.

100_0619

När jag frågade Ria om receptet mumlade hon och sa att alla byar har sina egna tolkningar av recepten. Det är mycket arbete att åstadkomma ett färdigt röd och sysslorna är uppdelade.

100_0618

Först hjälps alla att göra degen, sen ska ugnen eldas varm, sen ska det bakas och kavlas och till sist ett drag med rallran innan den skjutsas in i ugnen bland lågorna.

100_0620

Kavlingen skötte Ria och Inger om, medan Ton skulle elda och grädda, vilket han gjorde med bravur och brände inte upp en enda kaka. Ria och Inger var helt slut i armarna av allt kavlande. Högarna växte och paketerades i väntan på att säljas vid olika evenemang nu på sommaren.

100_0623

Både jag och ytterligare åskådare, som till exempel Ingastina som åkt ända från Ställdalen, lät oss väl smaka och kunde inte annat än ösa beröm över de tillfälliga bagarna.

Passa gärna på att gå in där om Ni har vägarna förbi.

Smakat och fotat Leif i Nittkvarn

2 kommentarer till Holländskt inslag i Gravendals bagarstuga