News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Historien om ett konstverk

Historien om ett konstverk.

2015-06-03

I Församlingshemmet hänger ett annorlunda konstverk.Kopparbergarns skribent har många gånger fått frågan vem som är konstnären. Nu kan Kopparbergarn ge svaret.

20150407_130805_650px-1

Birgitha Hedin Hermansson på Församlingsexpeditionen tipsade om att upphovsmannen till tavlan, Anders Berglöf, hade kontaktat Ljusnarsbergs Församling och undrat om han fick sätta upp en skylt som upplyste om vem konstnären och tillverkaren var. Naturligtvis gick det bra och vid monteringen passade Birgitha på att ta bilder.
Kopparbergarn kontaktade Anders Berglöf via mail och fick följande berättelse som här återges ordagrant.

20150326_111337_650px-1

Tiden går, men så här var det. Inför skapandet av ett vigselrum på Klacken, utlystes en tävling om förslag till ”altartavla”. Året var 1983. Mitt förslag ”vann”. Motivet hämtade jag från en punkt efter landsvägen , strax före St. Kumlan och ner mot ”Kummelsjön”. Då var det ett nytt hygge. Har inte åkt där sedan dess, på 33 år är nog ny skog halvhög? Min flerskiktsteckning skars sedan i AKV:s skärautomat av Torsten Eriksson, hjälpte mig med svetsmontaget gjorde Ingert Carlsson, också han AKV-are.Själv var jag delägare fram till i början av 80-talet.
Som gammal ”Köpparbergare” följer jag med varmt intresse vad som berättas i Kopparbergarn och då är det ju skojigt att se hur ”altartavlan” lever vidare, när olika evenemang skildras från Församlingshemmet.
Ja, det var Anders egna ord. Tyvärr blev inte rummet använt så mycket och dåvarande stiftelsen Gillersklack behövde rummet till annat. Men konstverket har fått en ny plats och pryder den stora fondväggen i Församlingshemmet.

Uppgiftslämnare: Anders Berglöf Foto: Birgitha Hedin Hermansson
Text: Thyra Lundell

2 kommentarer till Historien om ett konstverk

  • Om Anders Berglöf bör också berättas att hans pappa, Eric Berglöf, förutom att vara verkstadsägare också var konstnär med ”Berglöfsgubbar” i böjd ståltråd som mest kända alster.

  • Frida Sandberg

    Vad roligt att få reda på det. Har varit i församlingshemmet många gånger och undrat över var konstverket kom ifrån