News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Hemvändardag i Ställdalen

Hemvändardag i Ställdalen

2022-07-10

Efter några års uppehåll återupptogs hemvändardagen i Ställdalen.

Det är dagen då utflyttade bybor möter dem som är kvar. Man påminner sig hur Ställdalen var en gång och de som bor här nu berättar om nutiden. Många minnen tas fram och ventileras. Mötesplatsen var Folkets Trädgård. Ett stort partytält var uppställt på boulbanan. Det behövdes för det kom ett riktigt skyfall.

Byalaget fyller 25 år och bjöd på kaffe och korv.

Dess ordförande, Kjell Hansson, såg till att alla besökarn fick något att äta och dricka. Han hann också med pratstunder här med Anders och Anita Yngvesson.

Arno Wilting och feriejobbarna hade ordnat det praktiska.

En tipspromenad med frågor om det gamla Ställdalen hade studiecirkeln ”Ställdalen förr och nu” satt samman. Det var en del knepiga frågor. Man fick en inblick i hur Ställdalen med omnejd fungerat.

Från scenen hördes välkända svenska visklassiker. Bosse Åberg och Hasse Jonsson alias Vi 2 stod för musiken.

Det var fin underhållning kanske lite otacksamt för dem då det pratades friskt runt dem.

Från Ulriksberg hade Anders och Anita Yngvesson kommit. Anders är uppväxt i Ulriksberg men hade sin mormor och morfar samt sin farmor och farfar i Ställdalen. Han har tillbringat stora delar av sina sommarlov hos mormor och morfar samt åren då han gick realskolan i Lindesberg. Han hade många trevliga minnen från den tiden. Behövde antalet lekkamrater utökas var det bara att gå från Tallvägen upp till Björkvägen så var det ytterligare 10-15 fler barn att umgås med. Ibland satt dom i ett skyddsrum som ligger högst upp i Albacken. Där fanns det bänkar efter sidorna och en tung dörr att stänga. Han minns alla trädgårdar med stora potatis-och grönsaksland. Äppelträd där ungarna pallade äpplen på hösten. Anders morfar var en av grundarna till Ställdalens Naturstudieklubb. Anders och Anita flyttade till Åby utanför Norrköping för att få jobb men är nu fast boende i Anders föräldrahem i Ulriksberg. De hade åkt förbi Anders mammas föräldrahem, Murens, på resan till Ställdalen.

Under sommarlovet har några feriearbetande ungdomar jobbat i Folkets Trädgård och en av dom är Nicole Pyykkinen. Hon har trivts väldigt bra med jobbet. Det har varit omväxlande och lärorikt. Nicole skall börja andra året på estetlinjen på gymnasiet i Lindesberg. Hon spelar fiol och piano. Bra lärare på kulturskolan i Kopparberg har gett henne en god grund att stå på. Vi konstaterade att skillnaden mellan fiolspel och ogräsrensning är rätt stor även om det handlar om handarbete båda.

Maija Quader, Margareta Rydholm och Christa Damm utbytte många roliga minnen.

Margareta Rydholm, född Jansson, var en av hemvändarna. Hennes pappa Martin ”Masen” Jansson en av grundarna till Ställdalens Fotoklubb. Säkerligen känd av många Ställdalingar då han var personal- och ekonomiansvarig på Bruket. Margareta minns sin uppväxt i Ställdalen som bra. Hon har fortfarande kontakt med många kamrater från den tiden fastän hon flyttade till Lindesberg redan 1953. Därefter gick färden till Karlstad för att utbilda sig till lågstadielärare.

Det blev en eftermiddag fylld av minnen. De flesta trevliga för det är ju dem man vill komma ihåg.

Text:Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

2 kommentarer till Hemvändardag i Ställdalen

 • Anders Yngvesson

  Jag gick i Samrealskolan i Kopparberg.
  Det var nog min farbror Per Karlsson som var inblandad i startandet av naturstudieklubben.
  Anders Y

 • Margareta Rydholm

  Vi njöt även av musiken! De spelade och sjöng bra! Fina låtar också!
  Rättning: Martin Janssons signatur var ”Mason” då han skrev sportreferat i Bergslagsposten. Margareta flyttade med sina föräldrar till Ställdalen 1953, inte till Lindesberg.
  Tack för ett fint arrangemang! Det var mycket trevligt!
  Margareta