News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Hemresan fortsätter

Hemresan fortsätter

2020-09-05

Hallå alla Kopparbergarns läsare och medföljare på min semester tripp!
Dags för den avslutande etappen och vi är nu i Sveg. Just den här veckan förbereder sig björnjägarna inför den annalkande jakten som tar sin början veckan efter vi passerade.

Här ska 10 st jägare bo, men vi har vaknat, käkat frukost och städat ur stugan, så nu fortsätter vi. Vi kommer in i Gästriklands län i den västra delen av Hälsingland och landskapet är fantastiskt denna soldränkta dag i mitten av Augusti. Lite soldis kanske gör bilderna lite dimmig,a men vackert är det.

Nu har vi passerat Noppikoski och för er som åkt vägen vet, att vi har flera km utförsbacke framför oss innan vi kommer in i Dalarna och närmar oss Orsa, men ett nytt asfalteringsarbete gör att jag kan fotografera Emån när vi passerar över.

Mera skog i nerförsbacken

och fler vattendrag men nu börjar vi skymta Siljan eller rättare sagt Orsasjön.

Och nu har landskapet förändrats och många bilder blev det längs denna ståtliga sjö som sträcker sig från Osra/Mora i norr till Leksand i söder och som faktiskt är en del av Österdalälven som rinner rakt igenom. Nåja, nästa anhalt är alltså Mora och hela vägen har vi den mäktiga sjön på vår högra sida så fototillfällena blev många. Efter ett kortare stopp i Mora för att inhandla det som skulle bli lunch och em fika, fortsätter vi och nu för första gången över tidigare nämnda älv.

På kullen mellan Vikarbyn och Rättvik intas densamma. Färden fortsätter men istället för att bara rusa på ”stora vägen” viker vi höger någon km efter orten med den långa bryggan

och följer Siljan gamla vägen till Leksand och passerar då byn som har blivit att kallas ”Hotellberg” nämligen Tällberg som ligger oerhört vackert och sluttar ner mot sjön. Innan vi kommer fram till den byn ska vi passera Laknäs i vars ordenshus jag, tror jag att det var, har varit inbjuden två gånger att vara auktionist. Båda gångerna har det sammanfallit med Leksands Marknad och där hade dom typ en bilträff varför det vid båda tillfällena passerade en kolonn med minst 50-talet veteranbilar.

Tällberg gav inte så många fototillfällen pga att hotellen ligger så tätt att man måste stå på en balkong eller mellan några hus men några blev det och ett exempel får ni här

Det är vackert den här vägen, så om ni ska åka söderut den här vägen, så ta de extra 10 minuterna det tar. Det är definitivt värt tiden.

Nästa by blir Sunnanäng och den här dagen gjorde den skäl för namnet ”Solängen” eller vad tycks?

Vid Hjortnäsheden bygger man i gammal stil.

Nästa anhalt är ett ställe, som sällan saknar parkerade bilar, men denna speciella sommar är det tomt vid Leksand vattenland.

Dags att passera älven igen och den här gången vid Insjön, där vi gjorde ett kort stopp för en snabbvisit på Clas Ohlson, efter att ha inhandlat bröd på Leksandsbröd.

Vi åker i skördetider, det märks tydligt. Nu passerar vi den västra älvfåran av Dalälven alltså Västerdalälven, som kommer från Vansbrotrakten.

Eftersom vårat resesällskap är intresserade av fiske, så valde vi att åka via Björbo, för att visa vattnen vin Grangärde och en kort hundpaus vid Malingarna, gjorde oss lite besvikna, för rastplatsen var allt annat än trevlig. Det var visserligen rent och snyggt, men tyvärr var i princip hela platsen i dåligt skick, så bättring Vägverket. Folk vill kunna sitta och fika även efter de mindre vägarna, i synnerhet som det är en vacker plats att pausa på.

Efter ett avslutande besök på Tillmans i Grangärde, blev vi så småningom avsläppta hemmavid och när allt var urlastat, fortsatte vårt sällskap till Guldsmedshyttan för ett dygn vid Smesjön och nu vet jag att fiskelyckan var godkänd. Tack för att ni ville följa med på resan.

Medåkande resenär, nertecknare och fotograf: Benny Collin

1 kommentar till Hemresan fortsätter

  • Elisabeth Jansson

    Kan nu meddela att det är nya fina bord vid malingarna åkte där 7.9.2020 kan nu sitta å fika vid den underbara naturen.