News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Hemlig resa med PRO 1

PRO på Rock´n Roll i Riddarhyttan

19-06-16

Den stora dagen med hemligt utfall infann sig på lördagsmorgonen. Den gratisresa som resekommitten varje år bjuder på som tack till alla pigga pensionärer som valt att åka med på resorna som anordnats.
Den här gången var det ingen som kunde gissa vart vi skulle ta vägen, det visade en enkät som gjordes innan vi lämnade Bångbro.

Längst ifrån var spelevinken från Gärdet. Med en vild gissning på Kloten höll han nästan på att få rätt, eftersom bussen gjorde en sväng runt på området. En stund senare svängde vi söderut på riksvägen som såg ut att gå rakt upp i himlen ända tills en skylt förkunnade att högre går inte att komma, följd av en annan skylt som berättade om en urstark kvinna som enligt sägen kastat ett stort klippblock som vore det ingenting.
Stämningen var hög mycket beroende på en frågesport som mynnade ut i ingenting.

Ett sus hördes när Christer fick körorder att svänga rakt in i bushen. Nåt gammalt gruvområde med en spöklik gammal lave syntes i skyn. Mera skog men till slut en glänta och en jättelik plåtbyggnad stod där plötsligt. Vi var framme vid Skräppbo skola fick vi veta.

Vadå skola, det var ju bara ett jättestort förråd tyckte vi ända tills den gemytlige guiden härstammad från Jokkmokk gjorde en kort introduktion och bjöd oss inomhus för en kaffestund med mackor.

Då fick man nypa sig i armen för att kolla om man drömde. När vi steg in genom dörren stod DEN GAMLA SKOLAN BYGGD ÅR 1910 lika nu som då. Det kunde väl inte vara sant, men jovisst. Ett stort gäng entusiaster hade lyckats med det otroliga konststycket att fixa pengar.

När förslaget om att bygga in skolan i den jättelada, som skulle bli platsen för teaterverksamhet, trodde alla som fick höra talas om detta galna projekt att folk var helt rubbade. Anders Olsson berättade om verksamheten. Men en nu helgonförklarad person lade hela sin energi på att söka sponsorer och fram till nu hade detta plåtskjul växt fram med scener och utrymmen för diverse aktiviteter.

Några år till och så kan stora framträdande göras. Förundrade dricker vi vårt kaffe vid borden bredvid skolan som används för hushållssysslor nu för tiden . En restaurang skall iordningställas så småningom där inne. En egendomlig känsla att sitta bredvid en inbyggd skola. Kommer vi att hitta någon som inte tror att vi är drogade när vi berättar om Skräppo.

Efter kaffet fick vi oss en historia om vad detta gick ut på .

Michael Gustavsson berättade. Till en början tyckte jag att det verkade flummigt men undan för undan för undan ökades nyfikenheten.

I pausen blev vi serverade tre olika soppor varav jag var tvungen att provsmaka en soppa som jag inte ätit sen jag var barn nämligen Nässelsoppa. Att jag också smakade på de två andra var ju en självklarhet, och de var goda båda två.

Sen kom en teaterföreställning från scenen spelad av amatörer om händelser ur verkliga livet.

Det enda som något drog ner pjäsen var de obefintliga mikrofoner och hörslingor som helt saknades. Annars var pjäsen en tankeställare över nutidens stress.

Avslutningen gick i musikens tecken. En halvtimme countrymusik och en halvtimme med femtio- och sextiotalsrockmusik framfördes av Fyra Vise Män. Dagen var till ända och vi letade oss tillbaks ut ur skogen och styrde kosan hemåt. Vädret som naturligtvis varit toppen ändrade karaktär ju närmare Kopparberg vi kom, men då var vår mission uppnådd. En hemlig gratisresa var till ända –  bara att invänta nästa resa, som sedan starten! blir den sjuttionde

Text: Leif i Nittkvarn

Foto: Leif o Bosse K.

1 kommentar till Hemlig resa med PRO 1

  • Gunilla Råstock

    Men vad roligt! Ni har besökt mina gudbarns föräldrars livsverk. Jag älskar teatermaskinen och allt de gör!
    Hoppas att ni åker dit fler gånger 🥰