News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Hembygdsdag på Vintermossen

Hembygdsdag på Vintermossen

2014-07-22

Byalagsordf.mm.659px

För två år sedan började Torsten Nilshamre och Anna Britta Forslund,ordförande i Hammarbackens Hembygdsförening, att skissa på en hembygdsdag i Vintermossen.
Främst ville man hylla och minnas Johan Sundberg som föddes 1853. Hans handskriva sångbok och psalmodikum är påtagliga bevis på en del av hans livsgärning.

Sångbok 650px

Första versen i Hemlands sång med nummer 46  och underrubriken Minne från Bångbro 1879  lyder.  Jag vet ett härligt land som ligger uti fjärran. O, om jag ändå vore der och finge skåda Herren. Och alltid se på den som är så mild och god. Han som tvagit mig uti sitt dyra blod.

Torsten-åhörare.650px

Ett antal år bodde Johan och hustrun Lotta i huset på Vintermossa. Idag ägs huset av Marianne Hedin Jansson och Jan Jansson samt hunden Molly. Dom upplät sitt gårdstun till de cirka 150 personer som sökt sig till hembygdsdagen. Stora vårdträd gav halvskugga i sommarvärmen och förhöjde trivslen.

Torsten 650pc
Torsten Nilshamre, barnbarnsbarn till Johan Sundberg började med att berätta om hur livet tett sig för Johan. Trots att han var s.k. oäkting gick det bra för honom i livet. Det sägs att han var son till Hampus Mörner. Dock erkände Mörner aldrig faderskapet. men han ställde upp för Johan. Johan fick praktiska råd och säkert också ekonomisk hjälp för att kunna utbilda sig.
Johan fick 7 barn tillsammans med sin Lotta. Ett av barnen, dottern Ottila, gifte sig med Erik Nilsson och födde 18 barn. Hon blev därmed Kolartorpssläktens anmoder.
Efter det Lotta gått bort och Johan blev pensionär cyklade han omkring i bygden, spelade psalmodikum, sjöng och missionerade.
Sven Erik Danielsson, ingift i släkten, verifierade den stora och breda musikalitet som kännetecknar familjen Sundberg.

Far o dotter 650px
För musikunderhållningen svarade Petter Alburg och dottern Mikaela. Petter är barnbarnsbarnbarn till Sundberg. Många av sångerna de sjöng var från Sundbergs handskrivana sångbok.

Psalmonika 659px

Mikaela sjöng ”Bred dina vita vingar” och Petter spelade till på Johans psalmodikum. Det var mycket vackert och högtidligt. Man förflyttades mer än hundra år tillbaka i tiden.

Solist 2. 650px
Första delen av underhållningen avslutades med att Anna Charlotta Nilshamre sjöng ”Summertime” Mycket vackert.
En paus i underhållning gav besökarna möjlighet att dricka kaffe och titta på gamla bilder.

Klifford Hembygdsför. 650px
Clifford Hallberg från Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening var på plats och sålde böcker och skrifter från Bergslagens äldre tider.
När kaffet var urdrucket följde nästa musikaliska upplevelse. Bergslagernas Spelmansgille intog ”scenen”.

Bergslagernas Spelmansgille.650px

Det är spelmän från bygden som spelar traditionell spelmansmusik från trakten. Men dom började med en nyskriven låt av Anna Britta Forslund ”Vildmannen”.
Spelmansgillet spelade många låter av Blinda Petter. Han bodde i Guldsmedshyttan och var en mycket produktiv låtskrivare.

Dagen innan hade Bergslagernas Spelmansgille firat hans 200 -årsdag med en välbesökt spelmansstämma vid Stripa Gruva.

Jag tror att alla som hade tillbringat eftermiddagen på Vintermossen, åkte därifrån med en känslan att det var mycket väl använda timmar.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

3 kommentarer till Hembygdsdag på Vintermossen

  • Anna. B. Forslund

    Vill tacka alla som var med och såg till att Hembygdsfesten i Vintermossen blev så lyckad. En mycket fin dag, med vacker sång och musik. Och alla trevliga människor som kom och besökte oss. Tack till Torsten Nilshamre,Anna-Charlotta Nilshamre. Petter Alburg, Petter och Mikaela Alburg. Tack till Bergslagernas Spelmansgille,Clifford Hallberg från Nya Kopparbergs Hembygdsförening som sålde skrifter och böcker från bygden, till er som sålde kaffe,Hammarbacksrufsor,korv och brödm.m.m. Sist men absolut inte minst ett stort tack till Marianne Hedin-Jansson, Jan Jansson , lilla Molly som upplät sitt hem och lät oss rumstera om med allt, utan Er har det inte blivit av, och alla byborna, Leni, Lars-Ove, familjen Lindars m.fl alla tog emot oss med öppna armar och ställde upp och ordnade, bar och grejade. Jag vill bara säga att på det sättet ni ställt upp och välkomnat oss under möten och fram till den ”stora” dagen och med ert varma sätt att vara och att ingenting var omöjligt…fantastiskt! Från djupet av mitt hjärta…..kram och tack till Er alla. Anna-Britta Forslund

  • Torsten Nilshamre

    Mycket bra repotage och fina bilder!

  • bengt frykberg

    synd att man inte visste om träffen Otilia nilsson var min mormor.bengt Frykberg.piteå