News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Harnisch fick hederspris

Harnisch fick hederspris

16 05 31

DSC0983

Under lördagens våryra på Malmtorget passade vi från Koppabergarn på att uppmärksamma Hans Harnisch för hans förtjänstfulla arbete med sina historiska modeller från gruvdriften vid Kaveltorp och för sin vilja och förmåga att göra andra medvetna om en epok i hembygdens historia.
För detta fick Hans motta en ”Kopparbergare” – en keramikfigur designad och tillverkad av Roland Lager i Rällså.

DSC0991

Modellen av Kaveltorpsfältet är helt unik i sitt slag och ger åskådaren möjlighet att bokstavligt talat göra en tidsresa till platsen.
Hans flyttade till Kopparberg år 2002 och blev redan från början fascinerad av ortens historia.
Sedan tidigare hade han sysslat med modelljärnvägar och snart fick han idén att bygga modeller av byggnader från gruvbrytningstiden. I modellsammanhang är det noga med att allting byggs i rätt skala och Hans bestämde sig för att bygga i skala 1:87 som är en av standardskalorna för modelljärnväg. Det betyder att verklighetens mått skall delas med 87 för att passa på modellen.

_DSC0988

För att få fram den kunskap som krävs för att allting ska bli rätt, har han samlat massor av ritningar, kartor och bilder och lyssnat till vad gamla invånare berättat.
Ibland, när en byggnad är riven för länge sedan och ett gammalt foto är allt som finns att gå efter kan det vara svårt att få fram exakta mått, men då får man jämföra med annat i bilden. Om det till exempel finns människor med, så kan man utgå från deras storlek som bör vara cirka 170 cm.

_DSC0993

Hans har dessutom samlat en mängd autentiska föremål från gruvdriften i Kaveltorp och malmprover från hela Ljusnarsberg.
Kaveltorpsmodellen och en del av allt han samlat visas på utställningen i gruvmuséet beläget i den lilla gula byggnaden vid Gruvstugutorget, strax bredvid Tingshuset. Hans Harnisch besitter en enorm kunskap om det han sysslar med och eftersom han dessutom är en god berättare kan han verkligen fängsla besökare som tar sig tid att lyssna.

Text och foto: Björn Öringbäck

2 kommentarer till Harnisch fick hederspris