News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Guldpennan 2018

Guldpennan 2018

18-12-13

I år blev det inget Nobelpris i litteratur, men som tur är så har Kyrkbacksskolan i Kopparberg som vanligt haft sin litterära tävling och utdelning av ”Guldpennan”. I år fick eleverna i klasserna 6-9, samt de som har svenska som andra språk, i uppdrag att skriva en dikt på temat ”Om jag fick bestämma”. Dramapedagog och en av jurymedlemmarna för tävlingen var Joachim Tadell. Han berättade att det hade varit mycket att läsa och att det var mycket starka, gripande texter. Han berättade också att diktläsning och prisutdelning kommer att varvas med sång och musik.

Med detta sagt fick Siba al Omleh inleda ”galan” med att sjunga låten ”Perfect”.

Skolans rektor Karin Alstermark hälsade sedan alla välkomna och berättade att hon riktigt kände hur spänningen låg i luften. Vem som helst kan ju faktiskt bli vinnare av årets guldpenna!

Joachim Tadell berättade att han kommer att läsa upp de nominerade dikterna för varje årskurs, efter detta får de nominerade komma fram. Han läser då juryns motivering och vinnaren för årskursen får ett diplom och en penna.

Först ut var åk. 6. Juryns motivering var bl.a. att författaren ”ger insikt om hur man som ung kan känna, och ger läsaren hopp”. Vinnare i årskurs 6 blev Malve Söderberg!

Näst på tur var Sva (för dem som läser svenska som andra språk). Gripande dikter läses upp och vinnare blev Mohammad Khaliq Paktiawal!

Dags för Nadja Einevik och Nicole Tornestedt Pyykkinen att ta plats på ”scenen”. Här framför de låten ”Dancing om my own”.

Så blev det dags för åk. 7 och åk. 8 att bli nominerade och ha chansen till en guldpenna. Flertalet dikter läses upp och vissa är riktigt gripande! Vilka kloka tankar eleverna bär på! Bra att det finns et forum som denna tävling där de faktiskt får möjlighet att skriva ner sina kloka och ofta mycket djupa tankar.

Dikterna handlar om allt från krig, slaveri, sexuella övergrepp, oro, kamp och yttrandefrihet till att man ska våga vara annorlunda, våga gå till skolan utan att vara rädd, att alla människor har samma rättigheter och att alla barn ska kunna leva i trygghet. Det kom också fram en hel del tankar om att jag mår bra, har det bra medan andra lider, en bit av en dikt var bl.a.; ”Andra svälter, medan jag klagar på hur äckligt skolmaten smakar”. Man märker att tävlingens tema har fått eleverna att tänka efter, hur vardagen är och på vilka olika villkor vi människor lever.

Vinnare för åk. 7 blev Rama Mohammed Ibraheem Alqasem och för åk. 8 Fanny Sundberg!

Dags för musik igen! Nadja Einevik och Linnea Didic sjunger ”What are words” till komp av Mira Melin Johansen.

Så var det dags för de nominerade i åk. 9 att komma fram. Återigen mycket djupa dikter om slaveri, övergrepp, hopp och jämlikhet. ”Jämlikhet är lika självklar som vindens sus i de stora skogarna…”

Vinnare för åk. 9 blev Joel Olofsson!

Alla de nominerade från alla klasser får komma fram på nytt och nu är det dags för den stora finalen. Vem blir årets stora vinnare av guldpennan? För att höja stämningen kommer musiklärare Johan Eriksson fram och slår några ackord på pianot. Motiveringen läses upp och årets guldpenna går till Emma Helsén Björk! Grattis! Emmas dikt läses upp på nytt och några ord från hennes dikt är ”En liten flicka svälter… och här sitter jag och tittar på mina små problem…”. Grattis Emma och tack till alla elever för era djupa, fina och eftertänksamma dikter!

Om årets utdelning av guldpennan gick till eftertanke så avslutades i alla fall hela ”galan” med glädje! Nadja Einevik och Linnea Didic´ kommer åter fram och denna gång sjunger de ”Cake by the ocean”. Med glädje och rytmik är hela publiken med och klappar takten och sången sitter nog kvar i huvudet hos de flesta. När det är dags att ta sig ut ur kyrkan till det slaskiga och snöiga vintervädret, hörs sången fortfarande. Denna gång från skolgården, på flera ställen sjungs det ”Cake by the ocean”!

Till alla elever: Fortsätt att skriva! Kopparbergarn tar gärna emot insändare, artiklar m.m. Till er lärare: Ge gärna era elever i uppgift att skriva dikter eller kortare berättelser på ett annat tema. Kopparbergarn publicerar dem gärna!

Text: Anna-Lena Didic’
Foto: Sture Ekmark

1 kommentar till Guldpennan 2018