News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Grimla hjälpte Mikaela att få guldmedalj

Grimla hjälpte Mikaela att få guldmedalj

2018-10-26
Mikaela på Jan Olsgården har fått guldmedalj för en av sina getostar.

Osten heter Grimlas Vita. Kopparbergarn fick smaka och gav den tummen upp fastän den enligt Mikaela inte var riktigt färdiglagrad än.

I detta lilla men toppmoderna mejeri tillagas osten som fick guldmedalj.

På väggen hänger vapenskölden som Mikaela själv designat.

Guldmedaljen utdelades av Eldrimmer är ett nationellt resurscentrum som stöder företagare som är närproducenter av matvaror. Eldrimmer bildades 1995 i Jämtland. 2001 blev organisationen rikstäckande och ställer upp med bl.a rådgivning och kurser för företagare som vill utveckla sin verksamhet. En gång per år har man möjlighet att få sina produkter bedömda.
Mikaela var en av många som lämnade in en produkt. Hon deltog i klassen vitmögelostar.

Kopparbergarn fick en pratstund med Mikaela i lokalen där det så småningom kommer att bli butik.

Osten Grimlas Vit har fått sitt namn av Mikaelas första get, här till höger om henne, som tillsammans med 18 andra getter lämnar sin mjölk för att sedan bli ost. De lämnar ca 25 l per dag. Var tredje dag finns det så mycket att det är dags att göra ost. Mikaela mjölkar inte sina getter förrän de är två år. Nästa år finns det ytterligare 5 getter att mjölka. Mikaela tillverkar mjukost, salladsost och hårdost.

För att undvika inavel behövs att nya genar tillkommer. En utbildning i insemination i Norge har gett Mikaela nya kunskaper. I Skärvången finns spermier som är nedfrysta sedan 1995. Några av dem skall komma till Jan Olsgården för att provas på några av Mikaelas getter.

Utvecklingen av Jan Olsgården pågår. Ett getstall med mjölkrum och mejeri är under uppbyggnad. Getterna kommer att gå på lösdrift året runt. Tack vare varmbäddar och luftslussar behövs ingen värme i stallet. Det skall bli trevligt att se resultatet till våren när de nya killingarna kommit och stallet är färdigt.

Kopparbergarn följde med ut i hagen till getterna och fick då uppleva den fina kontakten som finns mellan Mikaela och hennes getter.

Getterna var mycket sociala. Slutade man klia kom det en klöv på benet som påminnelse att fortsätta.

Rasen jämtget känns igen på sina svarta eller bruna teckningar på huvudet.

Mikaela hör till de djurägare som tycker det känns tungt att skiljas från något av sina djur. Men hon är medveten om att det inte går att ha ungbockar kvar, så nu till hösten måste hon ta avsked av några stycken.
Kopparbergarn besökte mjölkrummet. Med mjölkmaskin mjölkas 2 getter åt gången. De står på en bänk och äter gott under tiden de mjölkas.
Vi fick också träffa de andra djuren på gården. Det finns ett 20-tal hästar. Höns och ankor gick ut och in som de själva ville.
Mikaela bedriver ridskola. Känner man för att börja rida finns det ett par platser över för nybörjare.

Avslutningsvis redovisas juryns kommentar till Mikaelas guldmedalj. ”En rustik hantverkscamembert perfekt balanserad med mild och tydlig getsmak och smidig konsistens”.
Så nu behöver inte vi Ljusnarsbergare leta efter god ost utanför kommunen. Det är bara att ta sig till Jan Olsgården strax söder om Bastkärn.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Grimla hjälpte Mikaela att få guldmedalj

  • Frida Sandberg

    Stort tack för reportaget. Jag köpte getost på marken från en försäljare från Sunne och har sedan dess förgäves försökt att komma i kontakt med företaget. Jag hade ju ingen aaaaning om att det fanns getost på så nära håll. Jag kommer garanterad att bli kund till Mikaela på Janolsgården