News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Grannsämjan

Kan Grannsämjan stoppa tjuvarna?

15-02-03
nri0107

Sedan ett par, tre år tillbaka finns en organisation, som kallar sig Grannsämjan, och som har tagit till sin uppgift att genom sin närvaro ute i byar och samhällen vid varierande tider på dygnet, medverka till minskad brottslighet i området.

I dagsläget drivs verksamheten huvudsakligen i Storå – Guldsmedshyttan, men planer finns att utöka bevakningsområdet till att omfatta även Ljusnarsbergs kommun.

Anita Mattson i Kopparberg brinner för tanken och står just i startgroparna för att finna flera som vill engagera sig i en lokal avdelning där.

– Det är inte bara brottsförebyggande verksamhet som Grannsämjan sysslar med, berättar Anita. Medlemmarna rycker gärna in i andra situationer också, som om någon behöver hjälp att ta sig hem, eller att leta efter ett försvunnet husdjur. Under sina turer håller de också koll på fordon som inte brukar synas i området och andra tecken på att något inte står rätt till. Vid behov rapporterar man till polisen.

– Det vore jättebra om vi kunde få igång en lokalavdelning av Grannsämjan här, fortsätter Anita. Den som vill veta mera kan besöka hemsidan på http://www.grannsamjan.se/ .

Alla som är intresserade av att medverka kan ta kontakt med Anita Mattson på telefon 070-721 54 41.

Text: Björn Öringbäck

.

 

 

2 kommentarer till Grannsämjan

  • Yngve Jansson

    Kopparbergarn är, som alltid, en välskriven källa till information för en sedan snart 60 år utflyttad invånare.
    När det gäller grannsämjan så är det naturligtvis ett bra initiativ. Samtidigt minns jag med visst vemod min barndom på 50-talet, då det fanns flera poliser stationerade i Kopparberg. Hur kunde man ha råd att ha sådan ”samhällsbevakning” då , när det tydligen är alldeles uteslutet numera? Själv tror jag att vi på 50-talet hade betydligt bättre politiker i alla läger än vad vi har nu.
    Yngve E Jansson

  • stig fjelling

    I Högfors och Mossgruvan finns det grannsamverkan sedan många år.