News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Glädjens Akademi

Glädjens Akademi

16-07-16
_DSC6544-stadra-teater-foto-Dragan-Popovic

Är du trött på den regniga sommaren, lite grinig och missnöjd och tycker att det börjar vara trist? Det finns en otroligt verksam medicin – Glädjens Akademi på Stadra Teater skriven av Stefan Jansson.

Blanda lite nostalgi med framtidsdrömmar, rör ner några nypor humor, krydda med duktiga skådisar och härlig musik och tillsätt sedan en doft av trevlig miljö. Där har du receptet.

Jag, Kopparbergarns skribent, lärde känna Stefan redan för många år sedan och har följt hans framgångar som artist, regissör och textförfattare. Det han gjort här, är ett riktigt vitaminpiller i musik och drömmar. Han har jobbat ihop med Magnus Wetterholm och de har valt ut ett antal gamla godingar till örhängen som framförs på scenen inramat av en liten historia om Ellen (Eva Haldert) som fyller 80 år.

_DSC6014-stadra-teater-foto-Dragan-Popovic

Ellen får besök av elever och kandidater, som vill hylla henne på sin födelsedag. Förutom att hon får rosor, berättar de om sina drömmar och Ellens liv spaltas upp i viktiga händelser, som att gifta sig, mista sin mor, mista sin make och så vidare. Mitt i all bedrövelse inser hon att livet har mer att ge och startar då Glädjens Akademi.

_DSC6437-stadra-teater-foto-Dragan-Popovic

Varje livshändelse representeras av en tidstypisk slagdänga framförd av en eller flera i ensemblen. Publiken gungar med. Många känner liksom jag igen de flesta, även om en del inte var med så tidigt på 1900-talet. Själv älskade jag de gamla låtarna av Jules Sylvain och kunde många utantill redan som liten och sång och musik har varit ett viktigt inslag i vardagen hela livet.

Här kunde man också få höra sånger som lanserades av bland andra Karl-Gerhard och Kaj Gullmar på 30-talet men också Peter Himmelstrand och ABBA på 60-talet och Susanne Alfvengren så sent som 1987. Sångerna framfördes en del på ett sätt så att publiken skrattade roat, men också mycket allvarligt och värdigt, som ”Jag ska fånga en ängel” av Ted Gärdestad.

_DSC5717-stadra-teater-foto-Dragan-Popovic

Sångarna var duktiga och en eloge måste också ges till pianisten Martin Edin.

_DSC5800-stadra-teater-foto-Dragan-Popovic

Ett mycket trevligt inslag i Glädjens Akademi är att en grupp barn är med och är aktiva. De berättar en och en om vad de drömmer om och vad de vill få ut av livet. Det handlar om hus och hem, att bli veterinär, att bo i USA och sy klänningar, att forska, att ha familj, bli rik förstås och att vinna i hästtävlingen.

Stefan Jansson har intervjuat barn om vad de har för drömmar för att få en realistisk bild av vad de önskar och blir glada av. I sin gärning som lärare i Kulturskolan i Lindesberg möter han barn allt från 3 år och uppåt, så barn och barns drömmar är han bekant med.

20160715_195821

Han berättade att arbetet med Glädjens Akademi startade i november föra året och att den nu vuxit fram till ett uruppförande. Den är skräddarsydd för Stadra Teater och akustiken i den tidigare gamla ladugården är förvånande god.

Det här är något som behövs i hårda och svåra tider som dessa, är vad som spelet går ut på.

– Det var lättare på operetternas tid, säger Ellen, då man drack champagne ur damernas skor, men det förstås – champagnen var billigare och damernas fötter mindre.

20160715_184936

Redan tidigt på kvällen hade många samlats för att se och höra och det bildades en lång kö innan dörrarna slogs upp och man fick komma in. Under en paus i föreställningen kunde man fika med riktigt goda kakor och om man beställer när man kommit fram, finns fikat uppdukat till pausen bara att ta för sig.

20160715_210039

Att publiken uppskattade det hela visade sig av att ensemblen fick stående ovationer och blommor i massor efter föreställningens slut.

Glädjens Akademi spelas nu parallellt med Apelsinträdet och biljetter till båda finns att beställa på Stadra Teaters hemsida. Ett besök på Stadra Teater är värt både tid och resa.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Stadra teater foto Dragan Popovic och Björn Öringbäck (de tre sista)

1 kommentar till Glädjens Akademi