News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Gamla bosättningar

Guidning bland gamla bosättningar

15-06-06
Håkan Mossberg är en person med stort intresse för bygdens historia, och brukar då och då bjuda in till guidade turer till platser som han letat upp i till synes rena vildmarken. Den här gången gick färden till området nära Klacken, närmare bestämt till Hagalund och Slätåsarna.

IMG_7392

En skara på åtta personer hade hörsammat kallelsen, däribland Geolocos Tom Hoel som ofta syns på de här vandringarna och den här gången hade han också med sig Susanne Ekwall, även hon med intressen i stenbranschen. Hon bor egentligen i Småland, men syns ofta på besök i Kopparberg. Närmast hade hon bevistat en sammankomst för geologer vid Baggbron.

IMG_7393

Det är lätt att tro att stigningen upp till Klacken är ungefär den samma hela vägen, och man blir lätt överraskad när man upptäcker att en djup ravin skiljer Östra och Västra Hagalund åt.

IMG_7394

Stengrunder visar att husen legat förvånansvärt nära vägen upp mot Klacken,

IMG_7397

medan andra stensättningar troligen varit stödmurar på de branta sluttningarna.

IMG_7400

Efter besöket i Hagalund, gick färden vidare upp till toppen, där vi lämnade bilarna och fortsatte cirka två kilometer till fots innan vi nådde Slätåsarna, där vi stannade och fikade en stund.

IMG_7402

Vid Slätåsarna Västra finns spår av en ladugård och en jordkällare och en stenhög vittnade om var boningshusets spis hade stått.

IMG_7413

Vid Slätåsarna fanns också lämningar efter ett antal mindre byggnader, som kan ha tjänat som bostäder åt samhällets fattigare befolkning. Bosättningarna vid Slätåsen övergavs för mer än hundra år sedan.

Text och foto: Sture Ekmark

3 kommentarer till Gamla bosättningar

  • anita nilsson

    Då får jag kolla bättre i fortsättningen, jag är ju medlem i Hembygdsföreningen och trodde att det kom på mejlen. MVH Anita

  • Inger Aftonljus

    Hembygdsföreningen ordnar många trevliga utflykter och vi brukar annonsera dem i rullande nyheter med länk till Hembygdsföreningens hemsida i rubriken.

  • anita nilsson

    Låter som en trevlig utflykt vem är det som anordnar och hur får man reda på sådana hör aktiviteter?