News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Fritidsbanken invigd – banken med de stora tillgångarna

Fritidsbanken invigd – banken med de stora tillgångarna

2020-07-23

Onsdagen den 22 juli invigdes Kopparbergs största bank – Fritidsbanken. Här kan du låna utan krav. Jessica Gerebrand från Kopparbergs BK klippte bandet och konstaterade att ett enormt jobb har lagts ner för att få denna efterlängtade verksamhet till stånd. Hon önskade Fritidsbanken all lycka och hoppas att den här lånemöjligheten skall ge oss aktiva rörliga ungdomar. Sedan var det dags för den specialgjorda invigningstårtan.

 

När Kopparbergarn tittar in i lokalerna med all sport- och fritidsutrustning är det full aktivitet. Några barn har redan fått på sig inlines och far fram, andra får hjälp att prova ut storlek och någon provcyklar i korridoren.

Det ena rummet efter det andra är fyllda med utrustning på hyllar från golv till tak i prydliga rader. Vad vill du låna? Ridhjälm, flytväst, inlines, skateboard, innebandyklubbor, fotbollsskor eller kanske en ryggsäck? Eller planerar du redan för vintern? Kälke, pulka, skidor, pjäxor, hjälm? Detta är bara några exempel!

Viss bindningstid
Utrustningen lånar du under en 14-dagarsperiod, och registreras med namn och mobiltelefonnummer eller mailadress. När tiden börjar gå ut får du ett meddelande och möjlighet kan finns att förlänga lånet om det inte är kö på utrustningen. Det finns heller inte någon begränsning hur mycket du får låna vid ett tillfälle.

Fritidsbanken smygöppnade den 14 juli och hittills har tio personer registrerats som låntagare.


Natalie Peart och Thomas Carlsson

– Det är jättebra så här långt, säger Natalie Peart som är en av de två verksamhetsansvariga på Fritidsbanken och fortsätter

– Det är inga avgifter förknippade med ett lån. Och skulle någon utrustning gå sönder kan vi kanske laga den i vår lilla verkstad. Går det inte, så har vi använt den så långt det varit möjligt. Idén  att låna bygger ju på återbruk.

Rådgivning
När du besöker Fritidsbanken får du inte bara hjälp att prova ut storlek på utrustningen. Personalen ger gärna råd och tips om olika föreningar och deras verksamhet för att uppmuntra till gemenskap, men också ge möjlighet att upptäcka nya sporter.

Natalie berättar att det skapats ett nätverk mellan de hundratalet Fritidsbankerna i Sveriges kommuner. Där finns möjlighet att byta, låna och dela med sig av utrustning men också att byta idéer, få tips och lära av varandra. Mycket av den utrustning som nu finns i Kopparberg har kommit från andra Fritidsbanker, men också från privatpersoner.

Insättning
Alla är välkomna att lämna in utrustning, på Fritidsbanken. Snart kommer det också att finnas en hästtransport märkt med ”Fritidsbanken” på Skärets Återvinningscentral, där vi har möjlighet att lämna.

– Om transporten inte står där just den dagen du kommer, kan det vara så att vi hämtat den för att t.ex. transportera skidutrustning för en hel skolklass, berättar Natalie.


Pernilla Thörnvall skär upp tårta och barnen intill henne är Rebecka och Sebastian Sjölander.

På grund av covid-19 var antalet inbjuda till invigningen begränsat. I minglet kunde vi dock se kommunchefen Berit Westergren, chefen för arbetsmarknadsenheten Kent Liljendahl, samordnaren för Fritidsbankerna i Örebro Län Anton Olofsson samt representanter från Fritidshemmet tillsammans med de verksamhetsansvariga Natalie Peart och Thomas Carlsson.

Den fina tårtan var mycket god!

 Om Fritidsbanken, Sverige
 Fritidsbanken är rikstäckande och drivs av en ideell förening
 Första banken öppnades 2013
 Finns på drygt 100 ställen i landet
 Dess regler är
 * alla får låna
 * allt är gratis
 * fokus på miljön
 Tanken är att man enkelt ska kunna prova på olika fritidsaktiviteter   utan att det kostar något samt att ge människor tillgång till lek och   fritid genom motion och hälsa. —————————————–
 Om Fritidsbanken, Kopparberg
 Adress: under Apoteket vid Konstmästaregatan
 Öppettider: Tis-ons 11.00-16.00, to 14.00-19.00
 Inlämning: ovan adress och Skäret Återvinningscentral

Text och foto: Gittan Holmström

1 kommentar till Fritidsbanken invigd – banken med de stora tillgångarna