News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Fredagstur

Fredagstur

2020-07-21
Hej Ljusnarsbergare och alla andra som läser Kopparbergarn!
Man undrar vart åren tar vägen när man plötsligt skall fira ett barnbarn. Lilla Jocke, som nyss var med i Bergslagsposten som ”cirkusartist” på dagiset, fyller 25 år och det måste firas även om Coronan sätter stopp för det mesta. Det bestämdes att vi skulle träffas och käka sen lunch och platsen blev Torshälla, så vi skulle träffas där kl 15.

Gott om tid, för turen till Eskilstuna tar ca 2 tim och bara för skoj skull kollade jag färdväg på Google maps och fick tre alternativ. Alternativ ett var den vanliga vägen över Lindesberg-Arboga- E-tuna, men den vägen känner vi väl och skulle ta 1 tim och 49 min. Alternativ två visade sig gå över Ramsberg-Kolsva- Köping-Kungsör och sedan E 20 till destinationen och skulle ta 1 tim och 55 min. Vi valde alternativ tre Skinnskatteberg-Ramnäs-Hallstahammar och vidare ner till 56:an till Eskilstuna. Den rutten sulle ta 1 tim och 52 min och det skiljer alltså bara 6 min på de tre alternativen. När vi passerat Kloten fick jag för mig att räkna hur många länsgränser vi skulle passera, varsågoda att fundera på det.

Vi tänkte att vi skulle kolla om det var några loppisar öppna, för vi hade god tid att stanna till och efter div. kaffepimplande i bilen, kom vi fram till en skylt med det förlösande ordet LOPPIS och en pil in till höger.
Intet ont anande svängde vi in till

Oj tänkte vi, men det stod på skylten att det fanns någon form av försäljning av avdankade grejer och eftersom vi inte behöver något så måste vi ju kolla vad som finns.

En liten stuga full med saker, som har glatt både vuxna och barn i en inte alltför avlägsen forntid, Jag kände igen många saker och grejer och inte bara från min gamla sysselsättning även om jag sett, och måst lära mig, mycket av dess funktioner och användningsområden. Roligast var nog denna artikel,

en härlig gammal tandemcykel och i priset, som visserligen inte var utsatt, ingick en picknickkasse för två personer. Jag blev lite frestad, men hur skulle vi få hem den? Åka ett par km, hämta bilen, åka några km till hämta cykeln osv. hade blivit en lång promenad!.

Strömsholm har jag hört talas om, mest pga djursjukhuset, men det finns så mycket mer, så hit får vi åka en heldag vid tillfälle och för er som vill ha en dagstur är det bara ungefär som att åka till Örebro, kanske någon mil till, men det finns både fika och restaurang och promenadstråk. Tiden flög iväg, så vi tog bara en kort promenad i närheten, för klockan går även när man har trevligt och i Torshälla väntade födelsedagsbarnet med föräldrar och några syskon.

Här var det kaffeservering och som man kan se av skylten ett ställe som rekryterna gärna frekventerade, när det var och är väl skola för kavallerister även om dagens är civila.

Detta är väl det ställe, som är mest känt idag, då det förekommer ganska ofta i olika djurprogram, när djuren blir sjuka. Jag är lite galen i att fotografera gamla bilar och hittade även här en.

En Plymouth Furu från mitten av -60-talet, som varit Pace car i någon slags tävling.
Om ni hämtar bilden och förstorar upp den, är det bara att läsa på bilen. Hämta bilden här!

 

Även tvåhjuliga åkdon har jag lite förkärlek till.

Detta besök avslutades med en glass i toppklass och på vägen till inköpsstället lite historik.

Det visade sig att vi hade lite tid över, så det blev ett kort besök även här. 
Två platser väl värda ett besök till. 

Text och foto Benny Collin

PS

Förövrigt passerar man 3 länsgränser och befinner sig i 5 län åtminstone en bit. Detta gäller när man åker 233:an via Kloten. Om man väljer alternativ 2 och 3 blir det bara 2 länsgränser och 4 län.

DS

2 kommentarer till Fredagstur

  • Inga Lisa Hjärtmyr

    Jättefina bilder och dessutom en trevlig utflykt för er.

  • Wilfriede (Frida) Sandberg

    Tack för en rolig berättelse om er utflykt, Benny. Jag skulle gärna vilja göra det ni gjorde för det finns uppenbarligen mycket att se även på rimligt avstånd men jag hör till riskgruppen och får nog hålla mej hemma ett tag till