News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Från Nederländerna till Gruvsvartviken

Från Nederländerna till Gruvsvartviken

2018-12-03
Ställdalen får hela tiden nya innevånare.

Ett par som Kopparbergarn stött på några gånger är Arno Wilting och Amelia Haglund. De har många intressanta och givande visioner för framtiden.
Arno kommer från det tätbefolkade Nederländerna. Amelia har tillbringat somrar och lov hos mormor och morfar i Vintermossen. Två helt olika miljöer. Den valde det lugna Ljusnarsberg att bosätta sig i.

Nu bor de i ett hus i Gruvsvartviken väster om Ställdalen tillsammans med katter, höns och getter.

Deras liv tillsammans började i Frankrike på en språkkurs. Då hade de hunnit börja planera sina liv var för sig. Amelia ville ut och resa. Arno hade planer på att studera i Nederländerna. Deras vägar skildes för några månader. De bestämde sig för att bo i varandras länder i perioder. Men när Arno kom till torpet i Vintermossen togs beslutet att de skulle bosätta sig i Sverige. Arno minns med glädje när han för första gången använde sina händer och snidade en smörkniv.

2016 började de leta hus så nära Kopparberg som möjligt och fann det hus där de nu bor. Ett gammalt hus som de vårdar med stor omsorg.

Arno studerade fortfarande i sitt hemland men kunde göra sitt examensarbete på distans i Kopparberg. Arbetet handlande om hur man skulle kunna utveckla turism och småföretag i Ljusnarsberg. Våren 2018 tog han sin Masterexamen. Amelia har börjat utbilda sig till socionom och har gjort sin praktik i Kopparberg.

2017 köpte de ännu ett hus som stått tomt i många år och har ett stort renoveringsbehov. De har drömmar och visioner om framtiden. Kanske blir det nya huset vandrarhem om några år.

Tomten vittnar om att det finns en odlarglädje. Deras målet är att bli självförsörjande på grönsaker.
De vill inte bara utveckla sitt eget liv utan också främja föreningsliv, turism och småföretagare i kommunen.

Tillsammans med likasinnade har de bildat en turistförening, Visit Kopparberg.
Arno och Amelia känner stor samhörighet med naturen och vill gärna få ut turister i alla fina naturvårdsområden vi har i kommen. Det finns forskning som visar att naturen är ett bra komplement till medicinering vid stress. Tystnad börjar bli en bristvara i vårt vardagsliv.

De hade just kommit hem från ett möte i Ställdalens Byalagslokal. En grupp bestående av både gamla och nya Ställdalsbor har bildats. De skall tillsammans hitta besöksmål för turism i Ställdalen. Just nu är det gruvfältet vid Svartviken som de koncentrera sina tankar och ideer på. Idag hade de fått extra energi från Håkan Mossberg och hans stora kunskap om kommunens gruvor. För Amelia och Arno blev det en extra stor upplevelse då de fick se gamla bilder och kartor som visade hur det en gång sett ut där de bor.
Amelia och Arno ser framtiden ljus. Amelia skall först ta sin examen som socionom. Ett lite avbrott blir det nu när hon och Arno kommer att bli föräldrar. Planerat till julafton. Arno satsar på att bli egen företagare. En första produkt har tagits fram tillsammans med grannen Susan.

Det är tvål med annorlunda dofter tagna från naturen. De planerar att helt kunna samla dofter från den omgivande naturen. De har tagit fram en jultvål med doft av saffran, kanel och kardemumma. Så finns det också Skogstvål och Naturtvål. Den innehåller torkade örter.
Amelia och Arno säger de lever ett gott liv i sitt hus vid Svartviks gruvor.

På Byalagets höstmöte fanns det fler nyinflyttade Ställdalsbor, Amelia och Arno var två av dem. Flera intressanta tankar dryftades. Det gav förhoppningar om en ljus framtid för Ställdalen

Text: Thyra Lundell. Foto: Bengt Lundell

 

2 kommentarer till Från Nederländerna till Gruvsvartviken

  • Ria och Ton Visser

    Leuk artikel Amelia en Arno, leuk om te lezen dat jullie het daar naar de zin hebben.
    Roligt att läsa att ni båda trivs så bra där uppe!

  • Frida Sandberg

    Vad roligt det är att läsa om ungdomar som flyttar TILL Kopparberg. Annars hör man ju oftast att de flyttar HÄRIFRÅN!