News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Från en tid till en annan

Från en tid till en annan

2022-10-31
Söndagen den 30 oktober 2022

På väg mot Tingshuset i blixtljus. Inväntar en nyckelperson. Lyckta dörrar har man hört talas om. Då är det bäst att tillkalla en låssmed. En Tingssak. Brott och straff. Neka eller erkänna, det är frågan? Bättre att vara offensiv och att fråga.

– Vad är det som kommer att hända nu i kväll?

– Lugn, bara lugn, blir svaret.

– Stoppa tiden – jag vill hoppa av. Inte riktig så. Stoppa tiden en timma. Det räcker. Förklaring följer.

Anna-Karin Andersson är på väg i en brant trappa. Hon motar upp mig först. Gå du om du törs. Jag har klättrat i telemaster så jag är van, säger hon.

Kuggar och stänger för att vrida rätt. Alternativet är att vrida tillbaka. Inte alls bra för gamla ur. Bättre att stanna upp en timme. Nu är det slut på sommartiden och dags att återgå till normaltid igen. Förr var det bara tid, sedan kom sommartiden som infördes 1980. Vintertid säger förresten många, men vintertiden är normaltid sedan 1870-talet.

Här är kugghjulen för timmar och minuter. Ser med spänning fram emot att få se innanmätet av urverket som driver fyra klockor. Nu har jag sett.

Sista kollen på tiden innan det är dags att trycka på rätt knapp.

Flera knappar att trycka på men bara en som är rätt. Det fungerar. Klockrent!

Tingssalen som jag blir utsläpp från. Frigång tack och lov! Intressant att få se innanmätet på denna historiska byggnad från 1641.

Utvändigt är det en klocka i varje väderstreck. Tim- och minutvisare. Klockspelet som ljuder vackert varje halv och heltimme är också till sin fördel.

Det gamla urverket står inne i Hembygdsmuseet. Två bilder och info.: Håkan Mossberg. Det finns en mässingsplakett fastsatt på verket. 1876 Mora Mek Fabrik.

Gamla urverket. Här syns veven för uppdragningen.
Stort tack Anna-Karin Andersson, som är drifttekniker på Ljusnarsbergs kommun som har gett mig tillträde till det allra heligaste, i mitt tycke. Hon är m.a.o. låssmeden. Hon berättar med inlevelse vilket fantastiskt jobb hon har. Det märks att hon trivs med sitt värv.
När vi står utanför kommer det en herre, Ronnie Edvardsson, och spörjer oss vad vi gör där? Anna-Karin Andersson berättar minutiöst om klockan. När Ronnie Edvardsson går vänder han sig om och säger, Bosse, törs du skriva att hon är visare än du? Självklart! På vägen hem tänker jag på detta. Jo, hon är visare. Jag är bara envis.

Oktober är årets längsta månad? Varför? Jo, en timme längre. Denna söndag innehåller 25 timmar. Årets längsta dygn.
Nu när det är normaltid så stämmer det till nästan 100 procent att tiden på Tingshuset är rätt. 14°59’52.0″E. är längdgraden.

Den 15 längdgraden går igenom Kopparberg bara ett par stenkast bort. Markeringen finns vid Stora Gården. Med andra ord en timme före Greenwich som är riktmärket för tidräkningen jorden runt.

Det finns en stenmarkering i gräsmattan som pekar söder-norr.

Läs mer på: Ur Play:
https://urplay.se/serie/212549-15-grader-ostlig-langd

Text och foto: Bo Kempegård

1 kommentar till Från en tid till en annan