News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Fotomaraton 2017

Thyra vann Maratonfoto

2017-10-04

thyra

På en utflykt i augusti genomförde medlemmar ur Ställdalens Fotoklubb en tävling kallad Maratonfoto, och på klubbens oktobermöte var en av huvudpunkterna en redovisning av tävlingsresultatet.

Nutidens digitalfoto medger stora möjligheter att efter själva ”knäppandet” bearbeta och förbättra bilderna i datorn. Om bilden är lite för mörk eller ljus, om horisontlinjen blivit sned, om det kommit med störande detaljer i bilden osv kan allt sådant och mycket mer fixas ganska lätt i ett bildbehandlingsprogram. Men när det gäller Maratonfoto är inget datorarbete tillåtet, utan bilden lämnas in i helt obearbetat skick, direkt ur kameran.
Deltagarna enas om ett antal motiv som skall ligga till grund för uppgifter som sen ska  lösas av var och en på egen hand.
Årets Maratontävling avgjordes i Rockesholm och därför var det naturligt t.ex. ”Kraftstation” återfanns bland mottona.

vid-kraftstation-2

Den vackra lilla muromgärdade kyrkogården fick också vara med, liksom vatten, sten, växt och vy.

kyrkogård-1
Foto:Bengt Lundell

Sju personer deltog i tävlingen som sedan har bedömts av Thomas Johansson och Sami Rahkonen. De är båda medlemmar i klubben och duktiga fotografer, men kunde av olika skäl inte delta i själva utflykten.
Inger Aftonljus redovisade en sammanställning av de bådas bedömningar och i den framgick att Thyra Lundell lyckats allra bäst. För detta fick hon applåder och ett diplom. Här nedan är några av Thyras bilder.

vatten-7 vy-7 sten-7 växt-7

I övrigt diskuterades erfarenheter från sommarens utställningsverksamhet och planerade aktiviteter framåt i tiden. Det senare innebär bland annat ett, tillsammans med FK Oktav Hällefors, delat värdskap för nästa års Närke Bergslagsfoto och en minnesutställning efter Gunnar Björkman på Blå Soffan.

Text och övriga foton Björn Öringbäck

 

2 kommentarer till Fotomaraton 2017