News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Forsens dag i Hammarbacken

Forsens dag på Hammarbacken.

2019-06-18
På vägar kantade av prästkragar. Genom byarna Bredsjöfall och Gränshyttan nådde vi målet Hammarbacken. En lite by med ett mycket aktivt byalag. Varje år arrangerar man forsens dag med ett digert program.

Första uppträdandet var Bergslagernas Spelmän. De har ett rikt förråd av spelmanslåtar från Bergslagen. Det började med ”Vals efter Futterpetter”. Sedan följde en blandning av polska, vispolska, valser och hamburgska. Nämnas kan ”Låtaletarschottis” av Gunnar Elfström en av spelmännen. Han berättade själv att de kommit till när han satt och försökte komma på en låt och inte gjorde det. En annan medlem i spelmanslaget, Ove Magnusson, hade skrivit låten en slängpolska.

Johnny , Ove och Jeanette spelade Finntorpafrun av Oves pappa Gottfrid Magnusson.

Kurt Lindmark gav en god presentation av låtarna och gav publiken mycket bra fakta.

Spelledare av Kajsa Karlsson till höger i bild.
Publiken uppskattade underhållningen med varma applåder.

En kort promenad slutade hos två smeder. Martin Ramberg och B G Risberg. Där fick skribenten ett intressant samtal med Martin. Vi har samma intresse nämligen fauna och flora.
Det blev prat om vikten att låta ängar var oslådda till hösten. Det ger mat till bin, fjärilar och andra flygfän. Under tiden som vi pratade lagade Risberg ett gammalt lås åt en dam.
Så började suget efter kaffe kännas så det var dags att besöka skogscafe’et. Men kaffet fick vänta en stund.

Arne Johnsson poet från Lindesberg skulle börja visa bilder och berätta. Han hade satt rubriken ”Detaljer och helheter” på sitt framträdande. Det var en mycket passande rubrik. Arne Johnsson ser verkligen det små detaljerna. Hans bilder varvades med egna och andras dikter.
Det blev en stund av eftertanke och egna funderingar.
Nu blev det tid för kaffe och våffla avnjuten ute på gårdstunet. Mycket gott.

Runt hörnet kom en välkänd doft. Där stod Dennis och sålda rökt fisk. Naturligtvis fick en öring följa med hem för att intagas med egenhändigt odlad färskpotatis.
Trots mättnaden efter våfflan promenerade vi ner till forsen och kolbulletillverkningen.

Nils Detlofsson trotsade värmen och med stora handskar på händerna skötte han stekpannan. Han hade under dagen stekt ca 100 talet kolbullar så han hade fått slut på fläsket. Men fotografen och skribenten delade på en i alla fall.

Bredvid honom stod hustrun Susann och glödstekte salt sill. Men nu var magen full så det får vänta till nästa år.
En stunds avkoppling till fågelsång och älvens brus kändes bra. Ett trevligt samtal med andra gäster samt Nils och Susann var underhållande.
Tillbaka till cafe’et. Där höll Sami Rahkonen på att visa bilder från trakten. Bilderna visade första halvåret 2019.
Ännu en dag vid forsen i Hammarbacken var avklarad. Säkert kommer vi tillbaka nästa år igen.
Så gick resan hem. Den här gången via Dammen. Det är verkligen en njutning att åka genom bergslagsnatur på försommaren.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell.

2 kommentarer till Forsens dag i Hammarbacken

  • ANNA.B FORSLUND

    Tack för att KOPPARBERGARN kom till HAMMARBACKEN och EN DAG VID FORSEN… Jag vill passa på att tacka alla gäster, BERGSLAGERNAS SPELMANSGILLE, ARNE JOHNSSON, SAMI RAHKONEN, PER-MARTIN RAMBERG, BG RISBERG, DENNIS ( STÄLLBERGS RÖKERI ) och alla som före under och efter arbetade så vi fick en sådan lyckad dag. I år var det mer besökare än nånsin. Så trevligt att EN DAG VID FORSEN…uppmärksammas och folk hittar hit upp i vildmarken. Än en gång stort tack. HAMMARBACKENS HEMBYGDSFÖRENING ORDFÖRANDE ANNA.B FORSLUND

  • Inger Aftonljus

    Trevligt att se vad som hände, efter att jag lagt ut förberedelserna på Kopparbergarn.