News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Förberedelse för vårpromenad

Förberedelse för vårpromenad

2021-03-25

Två bänkar har placerats ut i Ställdalen.

Det skall inbjuda till en stunds vila och njutning av naturen. De är placerade så att även de som är i behov av hjul för att förflytta sig har möjlighet att ta sig fram.

För några veckor sedan kom ett par av Ställdalens Naturstudieklubbs medlemmar med en undran om det inte skulle gå att placera ut bänkar, så att även de som av olika skäl inte kan gå så långa sträckor skall kunna komma ut på en promenad. När undertecknad fick frågan nappade jag direkt.

Nu gällde det bara att hitta rätt platser och någon som ville göra bänkar. Det löste sig snabbt. Delgav Mikael Haapala, näringslivsutvecklare på kommunen, min tankar. Han tyckte idén var god, speciellt nu när projektet ”Ett hälsosammare liv” har startat. Han lovade höra med Servicegruppen om de kunde tänka sig att göra bänkar. Nu gick det fort. Naturstudieklubben hade inte hunnit se ut platser, innan Tobbe ringde och berättade att bänkarna var färdiga. Nu gällde det att hitta platser som låg på kommunens mark och där inte bänkarna var i vägen för snöröjningen. Dessutom skulle det vara en trevlig omgivning. Tillsammans med Haapala tittade vi på kartor och så beslöt vi platser. Idag, läs torsdag, levererades bänkarna. Tre meter långa och tunga så det behövdes sex man för att lyfta dem på plats.

En placerades nere vid ån mittemot förskolan. Det är en naturbadplats där.

Dit gick det att komma med bil och släp.

Så var det bara för gänget att ta i.

När bänken var på plats provsatts den av gänget som levererade. Från vänster till höger sitter, Christer, Daniel, Totte, Jim och Patrik. Neman stod bakom för att ta emot om allt skulle ramla. Men det var ett stabilt bygge, så det stod pall.

Vi pratade om att eventuellt fler bänkar. Här tillsammans med Erik som var intresserad på PRO:s vägnar. Naturstudieklubben har planer på att göra ett vandringsstråk med bänkar utplacerade på lämpliga ställen.

Servicegruppens Totte lovade att de skulle ställa upp, om det blev innan gräsklippningssäsongen började.

Så åkte vi vidare till nästa mål nere på Strandvägen.

Där kan man nu sitta och titta ut över Björken. En kaffekorg kan vara gott att ha med sig. Är man ägare till en kikare, kan man studera fågellivet.

Skribenten hörde sig för om gruppens arbetsuppgifter för tillfället. Totte berättade att just nu skall de tillverka fågelholkar, fladdermusholkar och ekorrmatning till skolan. Naturstudieklubben kommer att få ta del av insektshotell, som kommer att tillverkas och sättas upp. Så gäller det för oss att hitta lämpliga ställen för flera bänkar. En plan finns, men det gäller att kontakta rätt fastighetsägare.

Utgångspunkten är Folkets Trädgård. Vill påminna om studiecirkeln om odling, som börjr där på söndag kl.13:00 och pågår med jämna mellanrum hela sommaren. På så sätt kan Folkets Trädgård blomstra även i år. Tillsammans skall vi Ställdalingar tvätta bort lite av dålig stämpel vi fått på senare tid och se fram emot en aktiv sommar. Vi välkomnar alla som vill vara med och uppleva Ställdalen med omnejd. Alla som var med minnas väl de fina stunderna i Folkets Trädgård sommaren 2020.

De här tankarna att placera ut bänkar är också en del av Friluftsåret 2021. Se artikel i Kopparbergarn. Man behöver inte kunna springa i skogen eller vandra för att idka friluftsliv. Alla aktiviteter som sker utomhus är friluftsliv.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

2 kommentarer till Förberedelse för vårpromenad