News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Folkmusik i Södra Finnfall

Folkmusik i Södra Finnfall

2016-06-20

Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening har sedan snart 40 år stått som värd för den årliga spelmansstämman på Södra Finnfall. Av tradition äger den alltid rum sista söndagen före midsommarhelgen. Denna  stämman är mycket uppskattad av spelsugna spelmän inom en tiomilaradie. Till detta tillfälle har ett trettiotal spelmän anslutit. 

_DSC1149

Stämman inleds som brukligt med så kallat allspel, där spelmännen spelar tillsammans efter ett  uppgjort låtprogram. De senaste åren har Anna Brevik Elfström och Mats Lindström varit spelledare och valt låtarna. Ett urval låtar efter nu aktiva och tidigare verksamma spelmän från närområdet.

_DSC1160

_DSC1186

Det till antalet mest representerade instrumentet var fiol. Spelmän med nyckelharpa, tvärflöjt, gitarr, dragspel, klarinett och munspel är också representerade.

_DSC1164

Allspelet inleddes med Gånglåt från Finnkullen skriven av spelledare Mats. Därefter följde en  schottis, polska, vals och ytterligare en polska. Allspelet avslutades med, Gånglåt från Bångbro, av spelledaren Anna.

_DSC1178

Normalt brukar så kallat buskspel i mindre grupper ske både utomhus och i stugorna. Denna söndag var dock knott i otalig  mängd så besvärande att samtliga spelmän drog sig innomhus.

_DSC1195

Spelglädje hördes från flera av de tidsenligt möblerade rummen. Det blygsamma ljuset från de små fönstren höjde ytterligare stämningen.

_DSC1202

_DSC1201

_DSC1221

 

_DSC1212

Hembygdsföreningen sålde lotter och hade vinstdragning i det välfyllda kafferummet.

_DSC1224

Alla deltagande spelmän blev bjudna på kaffe och välsmakande hembakat bröd.

_DSC1222

Behaglig musik i folkton hördes under några timmar. Åhörare och spelmän lämnade efter hand Södra Finnfall med tacksamhet till Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening för denna njutbara söndagseftermiddag.

Text Bengt Lundell.

Bilder Björn Öringbäck.

 

1 kommentar till Folkmusik i Södra Finnfall