News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Folkets Trädgård väcks till liv efter vintervilan

Folkets Trädgård väcks till liv efter vintervilan

2021-03-29

Inte skall dåligt väder hindra oss från att planera vårens och sommarens grönska och grödor i allas vår trädgård – Folkets Trädgård. Vi var sju deltagare som hade anammat inbjudan till odlingscirkeln i Folkets Trädgård i Ställdalen. Regnet hängde i luften och temperaturen låg på ca 3 grader. Men avslutningen ett par timmar senare skedde i solvärme och däremellan hade vi presenterat, funderat och planerat för en ny säsong i Folkets Trädgård.

Vi hade alla vaknat upp denna första sommardag (= sommartid!) och tagit med oss våra trädgårdsidéer för en träff i Folkets Trädgård. Per Klingberg och Tomas Andersson från Ljusnarsbergs Trädgårdsförening tog emot oss och skall guida oss genom vår- och sommarsäsongen. Idéen är att vi skall vara flera personer som tar hand om och sköter vår Trädgård, och naturligtvis bidraga med idéer, tips och kunskap och samtidigt lära oss nytt.

Lära och dela med sig
Både Per och Tomas har börjat som nyfikna hobbyodlare. De har lockats in i olika odlingsprojekt som gett dem ”wow-upplevelser” och därtill det stora intresset att veta och lära mer. Och som ordföranden respektive ledamot i Ljusnarsbergs Trädgårdsförening är de beredda att dela mig sig av sina kunskaper.

Per Klingberg har många idéer om hur odlingen ska fungera.

Vi enades om ledorden för vår odling: giftfritt, hållbart och omställning. Alla deltagarna i cirkeln är hobbyodlare, och har kommit olika långt i sina odlingsintressen. En hade haft kolonilott och odlade ”utan att kunna”. Hos en annan väcktes intresset när han upptäckte grannens balkongodlingar. Och så var det hon som var uppvuxen med odling från tidiga år i sitt forna hemland där ”allting bara växte”, men där det efter drygt fem år i Ställdalen, ”blivit pannkaka” av det hon försöker odla. Med i detta brokiga sällskap var också en person som odlade mer eller mindre svårodlade och krävande grönsaker i lådor, tunnelväxthus och i badkar.

                 

Amelia Wilting visar på idéen hur vi kan skapa en kryddspiral och Susan Richardson visar hur stora tomater hon kunde skörda i sitt forna hemland.

Vad vill vi odla i Folkets Trädgård?

Vi tänkte till om vad vi tycker om och vad som är vackert? Idéerna var många och skiftande. 
* jordärtskocka vid staketet mot vägen tillsammans med gråärt
* sockerärtor i barnträdgården
* fattigmansginseng
* anisisop
* kryddspiral
* sommarmorötter
* palsternacka
* mangold
* … och mycket mer

Arno Wilting antecknar idéer.

Vi vill också se delar av denna plats som en ”experimentträdgård” genom att prova olika odlingssätt och lite ”udda” grödor. Vi lärde oss också från förra sommaren att vatten är en bristvara i Trädgården, där vi nu måste hitta en lösning.

Solvärme och inspiration
När vi hade stått och småfrusit i ett par timmar kom solen och värmde oss. Tänk vad lite som behövs för att tina upp både inom- och utombords. Det nästan kändes hur det började spira i pallkragarna, eller var det bara en ingivelse som skall bli sann?

 

Här finns möjligheter även för fysisk träning

och konstnärliga inslag i modern stil. 

Vi kände oss inspirerade och nöjda efter dagens möte och funderade på vägen hem vad vi kan förodla till Trädgården. Nästa träff är lördagen den 17 april.

Text och foto
Gittan Holmström

      

1 kommentar till Folkets Trädgård väcks till liv efter vintervilan