News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Företag under utveckling

Företag under utveckling

14-09-28
ved-och-frakt

Alla, som åkt mellan Kopparberg och Ludvika, har väl sett och förundrats över all ved i olika faser som funnits i Silverhöjden. Stapel vid stapel med både långved och hugget fanns upplagrat vid RWs ved & frakt AB.

Men något hände för något år sedan och nu undrar säkert många vart veden tog vägen. Är den borta? Är firman nedlagd? Nej då. Går man in i husen, ser man att det finns en hel del kvar, men inte alls så mycket som tidigare. Däremot finns en annan växande verksamhet på gång.

Så här är det:

_DSC8815

Ronnie Wegerstedt är en kille som bott länge i Silverhöjden med sin familj. Eftersom han var resemontör var han borta på jobb väldigt mycket tidvis och ville hitta på något på hemmaplan. Han köpte sig en vedmaskin och började i liten skala därhemma. Det gick riktigt bra och så fick han möjlighet att köpa första huset mitt emot campingen och kunde öka ut vedhanteringen. Allt överskott på det han tjänade återinvesterade han i företaget och under 10 år pekade resultatet bara uppåt.

_DSC8830

Han skaffade en stor vedmaskin, som skulle säkra produktionen. Ronnie ville ha säkra köpare, så han tog kontakt med stora företag som Bauhaus och COOP och blev deras huvudleverantör. Faktum är att  i lilla Silverhöjden bodde den näst största producenten i Sverige av småsäckar med ved. I företaget hade han fyra helårsarbetare och en hel del sommarjobbare. Allt verkade lysande.

Men så kom en stor konkurrent – Baltikum. Därifrån började man pressa priserna så lågt, att Ronnie inte hade en chans att hänga på. Omsättningen gick ner från drygt åtta miljoner till knappt tre.  Visst försökte de hålla i, men till slut måste de anställda få gå och Ronnie stod ensam med jobbet.

_DSC8819

Men skam den som ger sig. ”Vi reser oss igen” citerar Ronnie  Björn Ranelid. Det gäller att hitta nya vägar.

_DSC8810

Vid lågtid, om man nu kan kalla det så, hade Ronnie börjat både köpa in och tillverka bastur för försäljning. Nu passade det bra att ha en sidoproduktion att luta sig mot. Han tillverkar bastur i olika form och storlek och köper fortfarande in en del.

_DSC8809

Dessutom är det ju populärt med en badtunna i trädgården och där fanns också möjlighet att ta en chans. Han importerar själva insatserna från Polen och Estland, förser dem med panel och monterar på både rening och aggregat. Se där! Riktigt läckert och praktiskt för villaägarna. Ronnie har också en liten egen tillverkning av insatser. Den verksamheten kan kanske också växa om förhållandena tillåter. Under marknadsdagarna visar han upp sina tunnor på Malmtorget bakom museet.

_DSC8817

Men veden då? Hur gick det med den? Jo, RWS säljer fortfarande en hel del ved i säck och löskubik.

_DSC8832

Inne i stora hallen finns vedsäckarna travade och dessutom kan man komma och köpa pellets, om man behöver. Så nog har Ronnie fortfarande fullt upp.

– Jag skulle ju ha mer tid för familjen, när jag började med veden, säger han, men jag har ju varit där nere mesta tiden. Ändå finns det tid för lite fika i köket. Hundarna (fem till antalet och både stora och små) kommer emot och nosar och viftar på svansarna, hustrun och de två döttrarna har hand om hästarna och katterna stryker omkring i sin jakt på smågnagare.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

 

1 kommentar till Företag under utveckling