News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Finsk ”mieskuva” i Hörken

Finsk ”mieskuva” i Hörken.

2021-07-01
Vill man gå en skön promenad och samtidigt njuta av god konst då skall man besöka Hörken.

Ljusnarsbergs Konstklubb har arrangerat en konstutställning med installationer som tål väder och vind. Åtta konstnärer visar sina alster. Konstverken finns utställda till i mitten på september.

En av dessa är Nicolai Nickson. Han flyttade till Svartviken, Ställdalen, 2015. Nicolai är välbekant för Ljusnarsbergarna. Han är uppskattad och känd besökarna i Ljusnarsberg Kyrka. Där har man iordningställt ett litet Mariakapell. På ett litet altare står en skulptur föreställande Marias flykt till Egypten som Nicolai gjort. Det är fint att sitta ner en stund och meditera samt beundra det mycket livfulla statyetten.

Nu ställer Nicolai ut på konstrundan i Hörken med tre ansikten infällda i trädstammar. När han fick förfrågan om att vara med gick hans tankar till att skapa något med anknytning till naturen som skulle omge installationen.

Han gick tillbaka i tiden när skogen innehöll ”väsen” som påverkade människor i deras vardag. Första ansiktet blev ett naturens andeväsen.

Nicolai gick sedan vidare i sina tankar. Han läste och funderade kring den finska woodoomagin, ”mieskuva”.

Hade man en ovän snidade man dennes ansikte och satt upp i skogen. Sedan slog man en spik igenom ansiktet. Ju större ovänskap ju större var spiken. Eftersom Nicolai inte har några ovänner har han inte slagit i någon spik.

Inspirationen till dessa två ansikten fick Nicolai när han hittade ett fotografi från sekelskiftet 1800-1900 i Baggå gamla skola. Fotot visar ett arbetslag med smeder från Baggå Bruk. Deras ansikte förmedlar känslan av stor livserfarenhet och ett bister liv.

Nicolai arbetar helst i trä. Dessa gubbar är snidade ur en lönn och sedan behandlade med olja att stå emot väder och vind. Ämnet till skulpturerna måste vara helt torrt annars spricker de. Ett år är kortaste torktiden. Nicolai arbetar också i sten och betong. Han tycker om att blanda trä, sten och betong i samma verk.

I november kommer Nicolai att ha en utställning i Stockholm tillsammans med en konstnär som målar.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

2 kommentarer till Finsk ”mieskuva” i Hörken

  • Thomas Lundkvist

    Vilken vacker idé!

  • Vi behöver en pengarinsamling så att konstföreningen kan köpa alla tre verk från Nicolai och låta dem bli kvar i konstparken. Runt galleri Fridhem i Hörken har konstförening tillgång till 2 hektar mark, som är tänkt med åren bli just konstpark.