News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Fibern kommer

Fiber även till glesbygd

17-12-14

IMG_4814

På måndagskvällen hölls ett möte i Bångbro Folkets Hus, för att ge information om bredband via fiber. Det var företaget IP-Only som hade inbjudit till mötet, och eftersom det utlovats möjligheter att nu ansluta områden som tidigare inte fått vara med på fibertåget, så var intresset stort. Längst bortifrån var nog Nils Holmdahl från Rikkenstorp men inte långt efter var nog

IMG_4815

Gertrud Axelsson från Sputtjärn.

IMG_4810

Robin Eriksson, projektledare från IP-Only, som fiberföretaget heter, inledde mötet och presenterade erbjudandet.

IMG_4813

Cirka 500 hushåll har fått brev med information om bredband via fiber, och dessutom ringer företaget upp för att boka tid för hembesök och personlig information, så måndagskvällens möte får ses som en del av kampanjen. Om ca 60% av fastigheterna inom ett område som erbjudandet gäller, väljer att ansluta sig, så kommer kostnaden för att dra fiber ända in i huset att uppgå till cirka 25 000 kr.

IMG_4812
Men ansluter man även till ett telecom företag som till exempel Boxer, sjunker kostnaden till 20 000kr. Men man kan även välja andra bredbandsleverantörer, dock inte Telia, eftersom de driver egna projekt i området.

De flesta tjänsteleverantörer erbjuder paketlösningar som innefattar både telefoni, TV och datakommunikation, men man kan också välja vilka delar man vill. Installation av fiber är en engångskostnad, medan abonnemanget hos tjänsteleverantören varierar beroende på gjorda val.

Pontus Jacobsson från IP-Only berättar för Kopparbergarn att kampanjen i Ljusnarsberg pågått under hösten, och att anmälningstiden nu börjar gå mot sitt slut, närmare bestämt fram till årsskiftet.
Sedan börjar planeringen för att komma igång under den kommande våren så att grävningen kan starta på sensommaren 2018.

Text: Björn Öringbäck

Foto: Sture Ekmark

 

3 kommentarer till Fibern kommer

  • Berra

    Kopparberg har haft bredband sedan 2005

    • Ja visst, men utanför tätorten väntar man fortfarande. Så länge kopparledningarna får hänga kvar, kan man ju klara sig med ADSL, men sen återstår bara mobilt bredband (i bästa fall) till mycket högre pris per megabit.

  • Bosse

    Bra informerat. Det här nog den bästa lösningen för folk som bor utanför tätorter. Det är kanske sista chansen att komma med fiber för en rimlig kostnad. Om det blir något mera erbjudande så blir det betydligt dyrare.