News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Fiber i glesbygd?

Fiber i glesbygd?

16-06-04

fiber3

Vi lever i en övergångstid när det gäller kommunikation via telefon och data. Det fasta telenätet stängs ner men det mobila nätet byggs inte ut i samma takt. Bor man i en större tätort har man måhända redan installerat fiberkabel och har därmed säker tillgång till både telefoni, data och tv via en och samma kanal. Men det är inte där, som kopparledningarna plockas ned, utan på landsbygden.
Ja, på landsbygden, där det ofta saknas alternativ till den fasta telefonen och den datauppkoppling som också kan ske genom telefonledningen via ADSL.
Jo, visst finns det alternativ, men ack herre hurudana!

fiber2

Att behöva gå ut på gården för att kunna ringa eller ta emot mobilsamtal något så när störningsfritt är inte särskilt tilltalande. Och ska man sända eller ta emot e-post med bifogat foto eller annan handling får man låta datorn stå på några timmar – gärna hela natten, om det fungerar över huvud taget.
Men det finns lite tips och trix!
När det gäller mobilen, så kan man prova någon annan operatör än den man har i dag. Samtliga kan visserligen sorteras in i begreppet ”fläckvis täckning”, men det händer att en mobiloperatör har sina fläckar utspridda enligt ett annat mönster än en annan, och det kan göra en väldig skillnad.
För den plats, där Kopparbergarn numera har sin huvudredaktion innebar bytet en säker och snabb tillgång till både telefoni och data, i stället för en usel situation som den ovan beskrivna.

fiber1

Sen hör det till saken att inte ens ett välfungerande mobilt bredband ger tillgång till alla de tjänster som många tar för självklara. Vill man spela snabba onlinespel eller se strömmande film i god kvalitet är det ändå bara fiber som gäller. Och datamängden som kan laddas ner är ofta begränsad.

Men kan man nånsin få fiber på landet och är det inte hemskt dyrt?
Jo, man kan få fiber på landsbygden och ja, det är dyrt, om man inte får hjälp med finansieringen på något sätt.
För landsbygden i Ljusnarsbergs kommun finns för närvarande ingen färdig plan, men i grannkommunerna Nora och Ljusnarsberg är det just nu aktuellt med ett pilotprojekt som omfattar fjorton områden. Dessa områden omfattar cirka 50 fastigheter vardera, och tanken är att om minst 60 % i ett sådant område ansluter sig, och betalar en avgift om 19900 kronor, så kommer området att få tillgång till fiber. Detta pris är en följd av att Telia Öppen Fiber i samarbete med Länsstyrelsen och Kommunen bidrar ekonomiskt med lika mycket. Sen tillkommer abonnemang hos valfri operatör, men det har ju de flesta redan i dag.
Det är ju ändå en hel del, och många drar sig säkert för kostnaden, i synnerhet de som inte använder internet så särskilt mycket. Andra kanske fundrar över om investeringen ökar husets värde vid en kommande försäljning. Men de, som redan uppskattar de möjligheter som fiberanslutnig innebär nu och i framtiden, som snart inte längre erbjuder fast telefoni och ADSL, tvekar nog inte länge.

I onsdags hölls ett möte i Hällefors Folkets hus med anledning av den aktuella kampanjen och förutom Telia var Länsstyrelsen, Hällefors kommun samt entreprenören Fibergruppen där. Dessutom deltog också ett trettiotal intresserade. Kommunen representerades av IT-chefen Lars Örtlund, som i många år varit drivande av IT-utvecklingen i kommunen.
Mötet inledes av Bengt Larsson från Länsstyrelsen, och sedan tog Telias Jakob Kalman(?) över ordet. Han berättade att om mer än 70 % inom ett område ansluter sig, sjunker priset med ett par tusenlappar och vid 85 % hamnar priset på knappt 16000.
De tekniska förutsättningarna ligger klara, anmälningstiden tar slut i augusti och om tillräckligt många hänger på, så kan fiberuppkopplingför de utvalda områdena vara en verklighet redan i höst! Om pilotprojekten faller väl ut, har Telia Öppen Fiber avsikten att fortsätta utbyggnaden på samma sätt i länets övriga kommuner och resten av landet.

Text och foto:Björn Öringbäck

2 kommentarer till Fiber i glesbygd?

 • Tack Bengt!
  Jag visste inte att Net 1 uppgraderat till 4G. Det kan nu vara ett bra alternativ i synnerhet som man får en bra fart och obegränsad datamängd till en fast månadskostnad och utan dyr eller krånglig installation.
  Hos Net 1 kan man dessutom lösa olika typer av fritidsabonnemang.
  Red

 • bengt Nyvall

  Man behöver inte vara utan internet på landet. Jag har internet med väldigt bra hastighet på ett ställe där man får gå ut på gården och ringa, nämligen ett företag som erbjuder trådlöst internet via gamla NMT nätet som fungerar där andra går bet. Det fungerar i Norge och Danmark.

  Bengt.