News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ett annorlunda besöksmål

Ett annorlunda besöksmål.

2019-07-14
Här kommer ett förslag till besöksmål för en dagsutflykt från Ljusnarsberg.
Färden gick till Ängelsberg. Efter en god lunch på värdshuset mitt i byn var det dags att ta färjan ut till Barrön som är Oljeöns riktiga namn.

Vid rodret på Petrolia stod Håkan och guiden Eva-Lena kontrollerade biljetterna. Efter ca 10 minuters resa angjordes bryggan på Oljeön.

Eva-Lena samlade oss framför raffinaderiet där vi fick en god överblick av Ängelsberg.

Hon berättade historien om det vackra huset på höjden som byggdes av Oljeöns ägare Ålund och heter Ulvaklev.
När järnvägen byggdes 1876 blev det startskottet för att utveckla Ängelsberg.

Guidningen började utanför fabriken. Vi fick höra berättelsen om varför den ligger där den gör. Åhlund hade byggt en lite enklare fabrik på annan plats som exploderade. Vis av erfarenheten tyckte han att en ö skulle vara bättre att ha en så eldfängd industri på.

1875 började man bygga fabriken. Aktiekapitalet var på hela 50000 kr men eftersom Ålund hade tagit fram metoder för att utvinna alla beståndsdelarna i råoljan gick det lätt att få ihop kapitalet. Råoljan kom från Pennsylvania i USA.

Vi kom in i en fabrik som på den tiden var mycket högteknologisk.

Redan då var priset baserat per fat.

Fotogen var den huvudsakliga produkten som framställdes.

I ett skåp fanns prov på biprodukter som tillverkades och som besökarna fick möjlighet att titta på.

Att fabriken var mycket modern för sin tid bevisades av att det fanns en filmkamera.

Här en burk med läderolja.

Att det var en mycket bra produkt visades på en slang från en brandspruta från 1700-talet. Slangen var fortfarande intakt och mjuk.

Det finns många flaskor med okänt innehåll kvar i fabriken. För något år sedan skickades ett par flaskor för analys. Dessa kom tillbaka med stora dödskallar på.

Vandringen slutade i värmecentralen. Genom att värma till olika temperaturer utvann allt ur råoljan vilket gjord fabriken mycket lönsam.
Ålund var en mycket modern företagsledare. Han byggde bostäder på ön åt sina 20 anställda. Lägenheterna var på ett rum och kök. Fyra lägenheter på nedre planet och ungkarlsrum på vinden.

En av dem finns fortfarande kvar och vi fick göra ett besök.

Här vilar Leif, Kaija och Willy på soffan i salen.

Köket med vedspisen gav en inblick i hur husmor hade det i vardagen.

Så tog vi farväl av Oljeön och vände åter mot Ängelsberg.

Väl ilandstigna framför stationshuset vände vi oss om och sa hejdå till detta fantastiska industriminne från längesedan.
Det här var bara en liten smakbit på vad vi fick uppleva med hjälp av en mycket trevlig och kunnig guide. Gör gärna ett besök och passa då på att stanna till vid Ängelsbergs Bruk som finns med på Världsarvslistan.
På vägen hem stannade vi vid Fagerstas hembygdsgård. Ett litet smultronställe med bl.a kafe, glassbar och en handelsbod.
Så gick färden mot Ställdalen. Dagen hade gett nya perspektiv på den industriella utvecklingen i vår omgivning. Det var inte bara gruvor och hyttor som gjorde Bergslagen viktigt för Sveriges välstånd.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Ett annorlunda besöksmål

  • Frida Sandberg

    Mycket intressant. Där ser man hur mycket som finns att se som man inte vet om och tack för en bra redogörelse