News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Sommarlovsentreprenörer

Sommarlovsentreprenörerna vet vad de vill

14-06-19
DSCN1721

17-18 maj startade sommarlovsentreprenörerna sitt arbete med att förbereda sommarens verksamhet. De fick undervisning och hjälp med entreprenörskap och sedan har de haft tid att tänka igenom och planera sina projekt.

Måndag-torsdag denna vecka har Karin Wouda och Susanne Lind jobbat vidare tillsammans med ungdomarna. I tisdags var de allesammans till Lindesberg och träffade gelikar från både Linde och Nora på Stadshotellet. Där blev det mycket prat och idésprutande mellan ungdomarna.

De har också haft ett uppdrag av lite ovanligt slag. Tänk er att gå ut på byn och försöka byta ut en tandborste mot en godispåse.  Byt sen bort påsen mot en skrivbar DVD-skiva, skivan mot en T-shirt, T-shirten mot strumpor, strumporna mot ett halsband och till sist halsbandet mot en fin fågelbok värd 400:- .
Det här klarade Benjamin Nielsen, men vinnare i den här utmaningen blev Viktor Hägg, som hade den här raden prylar: Tandborste – chokladkaka – nyckelring -lätt och hopknölbar ryggsäck – blomma – nysilverkanna – matta värd 2850:- Och då var den ändå nedsatt till halva priset.

Idag torsdag var det avslutning, redovisning och premieutdelning. Ungdomarna fick redovisa för Jeanet van Dam och Gunilla Pöchhacker vad de kommer att göra i sommar.

DSCN1722

Först ut på plan är Emil och Benjamin. De ska leda ett fotbollsläger i sommar mellan 22-25/6 11.10-16.00. Lägret är för pojkar och flickor födda 00-04 och kostar 370:- Sista anmälningsdag är midsommarafton 20/6, så kom igen och bi med! Mer info finns i ”Korta Nyheter” här i Kopparbergarn.

DSCN1701

Husein och Muhammad ska starta ett tolk och översättningsföretag. Easy Translate heter företaget och där ska man kunna få hjälp med bra översättningar till persiska och arabiska. De har tagit kontakt med bl.a.Vårdcentralen och väntar på svar.
– Ta kontakt med Migrationsverket, föreslår Jeanet.
– Sätt upp lappar på ICA, tycker Gunilla. Gå ut och försök förklara för de som inte kan svenska vad vi gör när vi firar Midsommar, fortsätter hon och berättar hur tokigt svenskarnas ”små öron” kan uppfattas, när man bara ser och inte förstår.

DSCN1703

Emma och Emma ska bjuda på saft, te och Lokavatten under VM i guldvaskning där de också ska ha alternativ mat till försäljning. De kommer att laga maten själva och har erfarenhet av jobbet.  De ska också finnas på torget varannan vecka. Tillstånd behövs inte för verksamhet under vissa tillfällen.
Gunilla tycker att de ska ha beställningslappar, så att de vet vad som önskas och se till att de har ordentliga innehållsdeklarationer. Hon påpekar också vikten av att inte baka glutenfritt på ett bakbord där det finns rester av vanligt mjöl.

DSCN1704

Ronja öppnar ett café i Stripa där det under sommaren finns utställning och museiverksamhet. Hon kommer att baka brödet själv och får hjälp av pojkvännen. De sätter också upp skyltar efter vägen, så att folk ska kunna hitta till caféet.
-Du kan få kartor av mig, säger Gunilla. Jag har ju scannade gamla kartor från Stripa, som du kan ha som bakgrund i din annonsering.

DSCN1705

Ylva och Ellinor ska ha street dance för barn 9-14 år tre dagar i veckan i sommar i Ungdomshuset Kopparberg (Gamla Folkets Hus). 10 lektioner kostar 300:- och sedan kommer de att anordna ett läger som avslutning. Det lägret kostar 200:- . Tjejerna har pratat med folk och annonserat på FaceBook. De vill ha med elever även från Linde och Hällefors. Själva kursen startar 14 juli 16.00 och kommer att köras måndagar, onsdagar och torsdagar. Sista anmälningsdag är 4 juli.
Även den här kursen finns i ”Korta Nyheter” på Kopparbergarn.

DSCN1714

Viktor och Elias ska sälja töre i sommar. De har tillgång egen skog där de kan avverka tallar där töreskatesvampen härjat eller där trädet blivit kåddränkt på grund av barkskada. Töre är mycket eldfängt och det tänker killarna utnyttja för att sälja tillskurna pinnar av veden till att tända brasor.
”Tänd din brasa var som helst, när som helst” är deras paroll. Viktors pappa kom på idén och ny har killarna pratat med både XL-bygg , Lådan och Swärdska, för att få ut sin vara. 75:- kostar en stor bunt och 50:- en mindre med kortare pinnar.

DSCN1717

Viktor, Viktor och Lovisa ska ha lekar och fika för barn 7-9 år 22-26 juni. Lovisa hade samma projekt förra sommaren, men i år har tiderna tyvärr blivit desamma som för simskolan. Olovsvallen är upptagen, så lekarna kommer att försiggå i Ljusnarshallen eller på skolgården utanför 10.00-13.00. I händelse av olycksfall, sånt kan ju hända, vill ungdomarna ha tillgång till föräldrarnas telefonnummer.
På torsdagen blir det också disco öppet för alla mellan 6-10 år i Garhytteskolans idrottssal.
Summer camp 2014, som de kallar sin verksamhet, kostar 250:- och finns även den att se i ”Korta Nyheter”

DSCN1718

Yvette, Ellinor, Benjamin och Emil har också fått ett uppdrag av kommunen. De ska göra en film under guldvaskar-VM. Egentligen blir det två filmer, en kortis som ska finnas på Internet på kommunens hemsida och en längre film på 30-45 minuter. Den filmen ska finnas till försäljning och man vill att någon som kan prata bra ska finnas med under filmens gång.

Man kommer att kunna beställa filmen under VM och då kostar den 200:-. Senare ska kvarvarande filmer finnas till försäljning för 99:- Ungdomarna ska filma allt och de får låna kamera. Ellinor har filmat tidigare och är van vid både film och redigering. Kommunen har föreslagit att något förlag sedan ska göra själva filmerna, men Jeanet föreslår att de själva bränner DVD-skivor, vilket blir ett mycket billigare alternativ. I filmen ska ungdomarna lägga in reklam både för sig själva och för ev. företag, som vill vara med.

Gunilla tycker att det är roligt att det finns så många nya idéer i år. Hon säger också att det inte är så himla svårt egentligen att vara entreprenör. Det gäller att våga och sätta igång.

Susanne berättar också att en förälder påpekat att det här med sommarlovsentreprenörskap  är en smakbit av vuxenlivet och mycket nyttigt för framtiden.

DSCN1731

Efter en paus i programmet delade Susanne och Karin ut stipendier och väskor till ungdomarna och sedan fick de utvärdera hela utbildningen. Efter lunchen hade de sedan en avslutning och sedan är det bara för ungdomarna att ”kavla upp ärmarna” och sätta igång med sina projekt.

Vi önskar dem förstås Lycka Till! och hoppas att de ska få ut mycket både i erfarenhet och inkomster.

Text och foto: Inger Aftonljus

1 kommentar till Sommarlovsentreprenörer