News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

En Operaupplevelse

En Operaupplevelse

16-08-12
00110055

Opera på Skärets stora succé behöver man inte berätta om, inte här i Bergslagen. Ändå kan man skriva lite om årets produktion ”Den Flygande Holländaren”.

Som vanligt hade vi och våra vänner bokat biljetterna för säkerhets och bästa platsernas skull redan i januari och läst vad Wagners opera handlar om. ”Experterna” bland våra tyska vänner varnade att Wagner är alltid jättelångt och svårt att lyssna på (”vi önskar er tålamod och bekväma stolar”). Eftersom vi aldrig hade sett en Wagneropera i Tyskland, var vi lite osäkra.

00110027

Sedan läste vi att det fanns en introduktion på ”Lilla Scenen”, bakom Opera Kaféet, en halv timme före föreställningen, med lite dricks. Kanske skulle det hjälpa att förstå den svåra Wagner? Vi bokade den i alla fall.

00110032a

Och vad ska man säga: Regissören Sten Niklasson och hans son Alexander gjorde det verkligen bra. De började med Skärets historia. Visst hade man redan läst eller hört om den tidigare men det är något helt annat, när den som var med från början berättar själv. Man kände att Stens entusiasm fortfarande finns kvar.

00110028a

Sedan berättade Alexander om den tyska kompositören Wagner, hans liv och sina operor, lika livligt som Sten. Slutligen förklarade Sten den Flygande Holländarens handling och hur och varför man skulle uppleva den så här under Stens regi. Man blev verkligen nyfiken.

00110068

Om operaföreställningen kan man bara säga att alla de positiva recensioner i tidningar var inte en bit överdrivna. Det var verkligen en av de bästa på 13 år om inte den bästa överhuvudtaget, som man spelade tills nu. Sångare, kör, orkester, kostymer, scenen – allt perfekt, tyckte vi och alla som var med och applåderade stående och trampande.

Stort tack och grattis till alla deltagande på och bakom scenen. Till alla som aldrig var med på en opera kan vi bara säga: Våga det, åtminstone här på Skäret. Man måste inte vara en ren supporter av klassisk musik för att uppleva det här. Även vi bruka lyssna till riktig rock musik under veckan.
Nu blir det spännande igen vad som spelas nästa år.

Text och foto: Wilhelm Wilksen

2 kommentarer till En Operaupplevelse

  • Lillemor Israelsson

    Håller med! Den bästa hitintills.
    Skön musik och sång helt igenom.

  • Frida Sandberg

    Och om man är med i Skärets Vänner och hjälper till med allehanda göromål får man höra musiken alldeles gratis så ofta man vill