News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

En kattugglas sista dagar

En kattugglas sista dagar.

2018-02-28

Klockan har passerat 07.00. Kommer ner i köket denna gråmulna februarimorgon, öppnar grytskåpet under norrfönstret och tar fram en kastrull för frukostäggen. Tittar lite förstrött genom fönstret för att kolla vädret.

01 Kattuggla 1_1-650px-2

Men vänta! Vad är det för bylte som hamnat på Lillstugans blomhyllor. Hämtar kikaren för att se bättre. Till min förvåning är det två svarta ögon som möter mig. Konstaterar snabbt att det är en kattuggla som sökt skydd mot vädret.

02 Kattuggla 1_650px-3

Äggkokningen får nu vänta en stund. Byter kikaren mot kameran och tar några bilder genom fönstrets glasrutor. Öppnar jag fönstret flyger ugglan säkert iväg.

03 Kattuggla 1_7_redigerad-2

Det dröjer inte länge innan skatlarmet går. Kvarterets skator kallas samman. Med nyfiken försiktighet närmar sig de modigaste skatorna kattugglan. Gör utfall ibland men ugglan tycks inte bry sig nämnvärt. Är väl van vid uppvaktning.

04 Kattuggla 1_5_650px-2

05 IMG_0738_650px-1

Det går en stund. Frukostäggen är kokta och uppätna. Teet med tilltugg likaså. Ugglan sitter kvar med sin uppvaktning. Jag beslutar mig för att försöka smyga runt husknuten i förhoppning om att få bilder utan exponering genom glasrutorna.
Ett misslyckande. Så fort ugglan upptäcker mig flyger den bort.
Nästa morgon var blomhyllan på Lillstugan tom. Gumman och jag intog vår sedvanliga frukost. Plockar av bordet. Tittar åter ut genom norrfönstret.

06 Kattuggla 1_4_650px-2

Va! Ugglan är nu tillbaka. Åter samlas skatorna. De modigaste gör utfall mot ugglan. Inga större reaktioner från ugglan.

07 Kattuggla 1_6_650px-2

08 Kattuggla 1_10_650px-2

Snart samlas fågelmatningens talgoxar, blåmesar, pilfinkar, grönfinkar med flera i rönnen som åskådare.

09 Kattuggla 1_8_650px-2

Några timmar går. En modig skata gör utfall mot ugglan och hugger den i förbifarten i huvudet. Ugglan flyttar sig till en liten stolpe vid väggen.

10 Kattuggla 1_9_650px-2

11 Kattuggla 1_14_650px-2

Jag börjar ana att kattugglan inte mår bra. Den borde inte acceptera dessa trakasserier från skatorna. Efter ytterligare en stund sitter ugglan på marken under stuggolvet. När jag inte uppfattar någon rörelse från fågeln går jag ut och finner kattugglan livlös. Dödsorsaken kan jag bara gissa mig till. Troligen utmärglad av brist på mat. Brist på tillgången av smågnagare denna snörika vinter gissar jag är skälet.
Skatorna och alla småfåglar har det bättre förspänt än traktens ugglor. Förser sig vid fågelmatningen av det vi fågelvänner serverar dem. Att servera ugglorna lämplig mat kanske ligger utanför vår förmåga.

Bengt Lundell i Ställdalen.

3 kommentarer till En kattugglas sista dagar