News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

En glimt av kulturglimtar

En glimt av kulturglimtar

2024-07-01

Kulturglimtar i Ljusnarsberg! Vilket fantastiskt påfund! Jag vill redan så här inledningsvis Tacka er alla som på något sätt är involverade och ser till att detta projekt fortsätter att rulla på! För visst är det en fantastisk möjlighet att under en helg kunna ta del av kultur i många olika former helt gratis!!

Jag hade så gärna velat ta del av allt som erbjöds under denna helg. Men ibland finns det annat på livets schema och det går ju inte att vara på olika platser samtidigt, även om det vore en önskan ibland. Med huset fullt med gäster ger vi oss på söndagseftermiddagen ut för att åtminstone kunna ta del av något av all kultur som ges. Vi beger oss till Ställbergs gruva där vi blir mycket väl mottagna av Carl-Oscar Sjögren som ger oss en snabb guidning över vad som erbjuds på denna plats. 

Carl-Oscar tillsammans med ”vårt gäng” på upptäcksfärd i lokalerna vid Ställbergs gruva.

Förutom kultur så kan man även skåda så här vackra Dahlior!

På vägen till Ställbergs gruva, passerar vi denna ”skulptur” av Anders Gustav Andersson, mera känd som Ställbergsjätten. Jag vet att detta inte är en del av Kulturglimtar, men jag tycker ändå denna man är värd att nämnas. Enligt uppgift ska han ha varit 220 cm lång och haft skostorlek 62. Detta är en storlek som skulle vara jobbig att leva med idag, men tänk hur det var då för drygt 100 år sedan! Men det som fascinerar mig med denna man är att han verkar ha varit så snäll. I sagor om jättar, så framstår de ofta som elaka, men denna jätte var ju tydligen det motsatta. Han jobbade i gruvan och då en bergvägg föll så tog han, enligt uppgift emot denna vägg med ryggen och räddade på så sätt livet på sju män! Berättelsen har kanske förändrats under årens gång, vad vet jag, men för mig framstår han ändå som en hjälte!

Men nu vidare till en annan kulturglimt. Efter mycket diskuterande så föll valet på Anki Undhagens ateljé. Den ligger så vackert vid Ljusnaren, så bara platsen är en upplevelse, som vi gärna ville visa våra besökare.

Anki Undhagen välkomnar oss in att ta en titt på hennes keramik!

För konst och kultur är det bara fantasin som sätter gränser, och här finns det inga gränser för fantasin!

Mer hann vi  tyvärr inte se av allt som Kulturglimtar hade att erbjuda. Vi hade velat sett så mycket mer. Men Ljusnarsbergs kyrka är en kulturskatt som finns här mitt i byn året om. Under helgen så kunde man få en guidad tur i kyrkan av Madeliene Cronström. Den chansen missade vi tyvärr. Men kyrkan var öppen för besökare även idag måndag, så vi tog med oss våra besökare dit. Jag tänkte att jag får berätta om det jag vet om kyrkan, och för att föra in ännu mer kultur i besöket, så tog mina barn Rickard och Linnea med sig sina fioler. Jag börjar så smått att berätta om Mårten Finne och hans fynd av kopparmalm för 400 år sedan. Detta var starten på den uppbyggnad av det samhälle vi lever i idag. En by och en församling behövde naturligtvis en kyrka och 1635 invigdes Ljusnarsbergs kyrka. Längre än så hann jag inte i berättelsen förrän jag upptäckte att det var fler än våra ”egna” besökare som var intresserade av min berättelse. Några turister hade anslutit till vår skala. Jag fortsatte berätta lite mer om kyrkans intressanta historia, men sa sen att ”jag är tyvärr ingen guide, jag berättar bara det lilla jag vet”, men ta gärna en broschyr. Nu visade sig dock att broschyrerna på svenska var slut, så jag hoppas att turisterna blev nöjda med en broschyr på engelska eller tyska. 

Rickard och Linnea tar nu över och börjar spela fiol och samma sak händer igen! Intresserade åhörare letar sig fram för att lyssna och filma! Men vad roligt det är ändå att det finns så många som är intresserade av att besöka vår vackra kyrka! Det har väl inte undgått någon av oss ljusnarsbergare att kyrkan utsågs till Sveriges vackraste kyrka av Året Runts läsare år 2005! Men hur gick det till? Jo, den trogna ljusnarsbergsbon Ingegerd Stridh nominerade kyrkan till Året Runts tävling och denna kyrka vann sedan omröstningen! Så en tacksam tanke tycker jag att vi alla kan skänka till Ingegerds minne, då hon tyvärr inte finns med oss här idag.

”Kulturglimtar” är slut för denna gång, men kulturen finns fortfarande här mitt ibland oss på olika håll i kommunen. Passa på att ta fler kulturella utflykter i sommar! Om någon av er läsare har fler bilder från Kulturglimtar, där ni vet att personerna godkänner att vara med på bild, så skicka gärna in dem till oss på Kopparbergarn! Bilder kan mejlas till rickard@kopparbergarn.se. 

Text och foto: Anna-Lena Didić

 

1 kommentar till En glimt av kulturglimtar

  • Wera Pöchhacker

    Det finns även inspelningar på svenska, engelska och tyska till höger om ”huvudentren”.

    Wera Pöchhacker