News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Södra Finnfall 230608

Hembygdsföreningen styr kosan mot Södra Finnfall


I torsdags, den 8/6 hade Håkan och Maud arrangerat en utflykt till den före detta hembygdsgården i Södra Finnfall.
Runt 25 intresserade hade mött upp i denna fantastiska försommarkväll. Här möttes vi av Ann och Lars som nu äger stället. De hälsade oss välkomna och berättade om vad de har gjort sedan de köpte Södra Finntall för 7 år sedan och det är inte lite jobb dom lagt ner både ut- och invändigt. Håkan informerade om programmet för kvällen; först en kort promenad till torplämningen Ärtfallet några hundra meter bort. Sedan en titt på vagnslidret med dess innehåll. Därefter får vi kaffepaus. Efter kaffet tar vi en titt i snickerboa och pörtet.

Men nu mot Ärtfallet.


Inte mycket av torpet finns kram, men stugan låg där jakttornet står idag. Runtomkring finns gamla bärbuskar, ett par syrener och en stor lönn, förmodligen ett vårdträd. Ett par kättingar hänger ned från trädet, kanske ditsatt för att hålla upp den stora grenen som rasat ned?

Nu vandrar vi tillbaka och styr mot vagnslidret. Här finns gott om åkdon och redskap tillverkade på den tiden då trä var materialet framför alla.


Här finns mycket att tilta på. Bland annat en sparkstötting man inte vill försöka väja med i utförsbackarna.


Här kunde vi också beskåda en malmfora, ett tröskverk och en vagn.

Efter en kaffepaus fick vi titta runt i snickerboa och pörtet. Här fanns mycket intressant att beskåda.


Här i snickerboa hittade vi sådana praktiska saker som, tvättmaskin, trampdriven träsvarv, ämnen till spadar samt diverse skomakeriverktyg.


I pörtet fanns allehanda möbler och hushållsattiraljer. I mitten en liten samling grötkräklor.

Nu närmar vi oss slutet på vårt besök här på Södra Finnfall denna fantastiska försommarkväll med solsken och syrendoft. Vi tackar värdparet samt Håkan och Maud för arrangemanget och styr mot solnedgången.

Text och bilder: Erik Karlsson

1 kommentar till Södra Finnfall 230608

  • Peter Swahn

    Hade varit riktigt intressant att ha varit med upp dit, då far berättade att hans morfars brorson gifte in sig i släkten som ägde gården och att far då han var liten varit med och firat jul där. Har även fått reda på att ägarna även skall ha tillhört den så kallade ”Laxbro-släkten” (Eriksson/Öhman) vilken jag även tillhör. Men det kanske blir fler besök längre fram ?