News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Det sista grässtrået – boken med 14 författare!

Det sista grässtrået – boken med 14 författare!

2023-06-16

I nästan två år har elever i åk. 9A på Kyrkbacksskolan i Kopparberg tillsammans med sin svensklärare Emelie Kvarnsudde skrivit en egen roman. Hela processen började på hösten i årskurs 8 då man skulle bestämma vad boken skulle handla om. Efter flera tankekartor, personbeskrivningar på tänkbara karaktärer och korta skrivövningar mynnade allt ut i hoppfull dystopi – Det sista grässtrået. Under vårterminen satte skrivandet i gång på riktigt, där eleverna fick arbeta utifrån en synopsis som baserats på deras tankar och idéer.

Boken handlar om fem ungdomar som befinner sig i två olika årtusenden. Syskonen Savina och Loui lever i början av nästa millenium, där jorden har en enorm vattenbrist och alla måste samsas om de resurser som finns kvar. Livet i haven har med tiden försvunnit och för att klara sig ute under längre stunder krävs syrgastuber för att kunna andas. En skoldag får Savina och Loui syn på en tidsmaskin som kommer förändra allt. Inte bara för de själva, utan även för Asta, Elvira och Selle, som går sista året i grundskolan år 2025. När ungdomarnas verkligheter kolliderar märker de hur viktigt det är att finnas där för varandra och samarbeta för att allt ska bli bättre.

Så var det äntligen dags att börja författa! Det startade med att eleverna fick stafettskriva i mindre grupper. Vid varje nytt lektionstillfälle byttes en elev ut mot en annan i gruppen. På detta sätt fanns det alltid någon i gruppen som visste vad som skrivits tidigare och var man skulle fortsätta. Efter en tid fick eleverna skriva egna texter till romanen, de fick då utgå från en av karaktärerna. All text som skrevs blev ett utkast. Av detta utkast satte man sedan ihop en sammanhängande text som blev 42 kapitel! Varje kapitel var nu uppbyggt av flera olika elevers texter. 

Under höstterminen i nian var det dags att bearbeta och redigera, detta skedde i olika omgångar. Dramapedagog Joachim ”Joppe” Tadell skapade en layout för boken och all texts lades in. Nu var boken redo att skickas i väg för tryckning! Romanen beställdes i 100 exemplar, två av dessa kommer att kunna lånas via skolans bibliotek samt Ljusnarsbergs bibliotek.

Tisdagen den 30 maj bjöd eleverna in till en bokrelease i skolans aula. Under en timme fick gästerna ta del av högläsning från boken, dansuppvisning av Kulturskolans showdans 5-9, uppträdande av låten Radioactive som Dennis Persson Lundberg och Joppe Tadell framförde. Såklart avslutades tillställningen med mingel, bokförsäljning och boksignering av författarna. Dagen efter fortsatte försäljningen av böckerna som försvann i snabb takt.

 

Författarnamnet ”Edesmo Mehfojak” är en pseudonym som skapats utifrån första bokstaven i författarnas namn. Foto: Emelie Kvarnsudde.

 

Författarna i fokus under bokreleasen. Foto: Mimmi Amberntsson

 

Böcker till försäljning under bokreleasen. Det sista grässtrået är en berättelse om miljön, att ta ansvar och men också en berättelse om vänskap och att aldrig ge upp. Foto Emelie Kvarnsudde

 

Foto: Emelie Kvarnsudde

Text: Emelie Kvarnsudde, Anna-Lena Didić

1 kommentar till Det sista grässtrået – boken med 14 författare!