News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Dansen går på Församlingshemmet

Dansen går i Församlingshemmet.

2015-02-17

IMG_9502_650px-1

Ljusnarsbergs Folkdanslag bjuder in till kurs i gammeldans på Församlingshemmet.   På upptaktskvällen slöt 16 förväntansfulla personer upp. Det första gången på cirka 30 år som något liknande har hänt i Ljusnarsberg. Det vet Ing-Marie Ekman eftersom hon var kursledare då. Även nu  lotsar hon in de församlade i gammeldansens turer. Det är schottis som står på programmet för kvällen. Ing-Marie anser att den är lättast att lära sig. Kan man gå tre steg i takt kan man dansa var hennes paroll.

IMG_9504_650px-1

Man började med att gå i ring till schottismusik.

IMG_9520_650px-1

Allt eftersom lades mometen till för att komma till målet nämligen att dansa schottis på riktigt.

IMG_9576_650px-1

Många glada skratt hördes under kvällen. Att dansa är konditionskrävande så många svettdroppar glänste på pannorna. Det fanns alla grader av kunskap i gammeldans, från rena nybörjare till dem som hade dansat länge. Under en kort paus passade Kopparbergarn på att prata med några av deltagarn om varför just de hade kommit till dansen. Det fanns många olika orsaker till att komma och deltaga i kursen.

IMG_9580_650px-1

Lars Erik Sundström och Nina Geschwind var inga nybörjare när det gäller dans. Lars Erik tillbringar mycket tid med att åka och dansa i närområdet. Nina har provat på det mesta när det gäller olika danser. Båda ser med glädje tillbaka på när det var dans på Brusala. Nu måste de åka till Hällefors eller Örebro för att få danslusten tillfredsställd, så nu tar de chansen att åtminstone under våren få dansa på hemmaplan.

IMG_9581_650px-1

Birgitta Fransson dansar folkdans och tyckte att det här var ett bra sätt att få dansa lite mer. Ett par hade varit på spelmansstämmor under sommaren och kännt att det skulle vara roligt att kunna dansa gammeldans. Andra hade provat på nöjet  i vänners sällskap och upptäckt att det var roligt och vill lära sig på riktigt.

IMG_9532_650px-1

Sören Karlsson, ordförande i Ljusnarsbergs Folkdanslag, var mycket nöjd med uppslutningen och hoppas naturligtvis på att några deltagare kommer att känna lust till att gå vidare och dansa folkdans. Det är inte försent än att ansluta sig till gammeldanskursen. Om man är nybörjare eller rutinerad dansare har ingen betydelse. På söndagkvällarna mellan 16 – 18 ljuder glad musik från Församlingshemmet. Det är bara att ta med ett par dansskorna och ansluta sig.

Text: Thyra Lundell  Foto: Bengt Lundell

2 kommentarer till Dansen går på Församlingshemmet

  • Leif Broman

    Jag önskar er lycka till med den här satsningen!

  • Carina Rosenkranz

    Vad roligt att se en nybörjarkurs i folkdans! Jag var aktiv dansare i slutet av 70-talet samt barnledare för folkdans. Ljusnarsbergs folkdanslag var en mycket aktiv förening med folkdanslag i olika åldersgrupper. Själv var jag med i ungdomslaget och vi åkte till Tyskland och deltog i Kieler Woche.