News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Dans i Bredsjö Folkets Hus

Dans i Bredsjö Folkets Hus.

2015-05-29

I lördags lämnade Kopparbergarn Ljusnarsberg för några timmar. Som trogen supporter till Ljusnarsbergarnas Spelmän följer undertecknad med på spelningar. Eftersom det blev en mycket trevlig kväll och Ljusnarsberg var representerat på scen och dansgolv vill jag gärna dela med mig av upplevelsen.

DSCN2589_650px-1

Bredsjö Folkets Hus byggdes i början på 1920-talet av arbetare som först gjorde ett skift i gruvan eller i hyttan och sedan ägnade fritiden till att bygga. Det blev ett helt Folkets Park med Folkets Hus, dansrotunda och små hus för bl.a serveringar, lottförsäljning och liknande aktiviteter. Då fanns det ca 1000 personer i by nu är det ett 90-tal.
Förutom danskursen, som detta reportage skall handla om, finns det möjlighet att gå på yoga och gymnastik. Allt en gång per vecka.
För ca 10 år sedan kontaktade Lena Hall och Lars Göran Staffare dansledarna, Anette och Olle och frågade om inte de kunde starta en danskurs och på den vägen är det.
Det är ett 15-tal personer som dansar allt från gammeldans till bugg. Förutom från Bredsjö kommer dansare från Hällefors, Järnboås och Kopparberg med omnejder.

DSCN2578_650px-1

När det är säsongsavslutning på danskursen byter man ut inspelad musik mot levande dito. Under några år har det varit Ljusnarsbergarnas Spelmän som stått för dansmusiken.

DSCN2563_650px-1

Kvällen började med att man avnjöt en diger pajbuffe med bröd och Bredsjö Blå (ost).

DSCN2565_650px-1

Kaffe, kaka och en mycket god marängtårta avslutade måltiden.

DSCN2572_650px-1

Dansledarna Anette och Olle Samuelsson avtackades efter väl förättat värv och de lovade en fortsättning i slutet på september. De är mycket populära instruktörer. Flera av dansarna som Kopparbergarn talade med lovordade dem.

DSCN2584_650px-1

Så var det dags att plocka undan borden och Ljusnarsbergarnas Spelmän intog scenen.

DSCN2579_650px-1

I hallen snördes dansskorna på och sedan var det full fart på dansgolvet.

DSCN2598_650px-1

DSCN2609_650px-1

Danslusten var stor och det blev inga långa pauser för någon.

DSCN2601_650px-1

Trots att skribenten inte själv dansar blev det en mycket trevlig kväll.
Fick ett samtal med Olle Samuelsson när han hämtade andan och fick lite frisk luft. Han berättade mycket om Bredsjö och människorna som bott där. Jag vill gärna avsluta med en av Olles berättelser. Förr fick det ju inte festas på juldagen och långfredagen. Pappers i Ställdalen och Metall i Bredsjö ordnade det genom att varanna gång arrangera fest. Det gick extra tåg mellan Bredsjö och Ställdalen. Uttrycket ”Medtag endast kniv, slipsten finns på plats” myntades. Men han sade det med glimten i ögat så det var nog inte riktigt överstämmande med verkligheten.
Det blev en riktigt fin kväll och även om regnet duggade tätt så kände man sig varm innombords när bilen återgick till Ställdalen.

Text och foto: Thyra Lundell

2 kommentarer till Dans i Bredsjö Folkets Hus

  • Olle Samuelsson

    Tack för ett mycket trevligt reportage om våran danskurs avslutning. Vi hoppas att kunna fortsätta någon gång i månadsskiftet augusti-september i höst.

    mvh Olle Samuelsson

  • Liisa Lindeberg-Lindvet

    Vilken fin beskrivning både av danskursen som gårdagskvällen! Anette och Olle är verkligen oslagbara, bästa danslärare som tänkas kan! Tack för alla spelmän och deltagare. Ha en trevlig sommar! På återseende, önskar Liisa och Nils Lindeberg-Lindvet, Sikfors