News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Då svalorna häckar vid Grecken

Då svalorna häckar vid Grecken

17-08-05
DSCN3407

Vill man ha sig en riktig vitamininjektion för själen, ska man ta sig till Stadra och något av arrangemangen där. Det vet många och kön var lång igår kväll, när Magnus Wetterholm stod för en sommarnattskabaré kring Lars Forssell.

_DSC0338b

Det hela utspelade sig i cafémiljö, där Magnus själv var kypare och de övriga gäster. Även publiken fick känna sig vara med på ett hörn.

Lars Forssell – vad får man för associationer egentligen? Ja, det beror mycket på vilken slags litteratur man är intresserad av, för här finns allt från drama och romaner till sånger och poesi. Så mycket musik skrev han väl inte, men många av hans sångtexter har vi hört under lång tid och i olika sammanhang även i Melodifestivalen.

_DSC0424b

Den här kvällen sjöng i alla fall Rune Jakobsson och Peter Eriksson ”Sommarn som aldrig säger nej” ni vet den där om brösten som liknar häckande svalor. ”Tio soldater” har Forssell ändå skrivit musiken till själv.

_DSC0313b

En hel del har Forssell också översatt till svenska. Vi, som har några år på nacken, kan känna igen ”Jag heter Hamburg”, en sång av Claude Delecluse/Michelle Senlis som Edith Piaf har framfört på franska. Här fick vi höra den på svenska med Ellen Hennig.

_DSC0245b

Även ”Jag står här på ett torg” framfördes av Eva Haldert, som har en alldeles förträfflig röst för musikalisk uppläsning och

_DSC0478b

Magnus själv sjöng ”Snurra min jord” med bravur. Sju härliga skådespelare med Matts Norman vid pianot gjorde kvällen rik på musikupplevelser.

_DSC0347b

Men det var inte bara sång. Vi fick höra ”Gubben och gumman” ur Forssells pjäs Haren och Vråken och ett stycke ur Galenpannan.

Lite mellanprat blev det också. Bland annat fick vi höra om den fantastiska fiskeförening som en grupp författare varit medlemmar i vid Stadra under pseudonymer. Här kunde vi se Lars Forell förstås, men också Werner Asp-Enström, Gustav Röding och Per Lagerfisk i listan av fiskande författare. Det var alldeles sant, lika sant som alla andra fiskehistorier.

_DSC0484b

Det blev en lång kväll med tätt med musik och annat och paus för fika med wraps eller kakor. Grecken visade sig i sin vackraste skrud och knotten höll sig på avstånd. Tonerna dröjde kvar i sinnet under resan hemåt.

Se gärna i rullande nyheter om Stadra Teaters kommande programpunkter.

Text och foto: Inger Aftonljus
Pressfoton av Dragan Popovic

3 kommentarer till Då svalorna häckar vid Grecken

  • Lillemor Israelsson Rällså

    Jag har nynnat på snurra min jord varje dag sedan jag besökte Stadra. Den är omöjlig att släppa.

  • Magnus Wetterholm

    Thyra, om du ser det här. Det finns chans för dig att få samma upplevelse. Vi ger en föreställning till, 18 augusti, här på Stadra Teater. Välkommen om du kan!

  • Thyra Lundell

    Vilken härlig upplevelse du varit med om.