News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bruna björkstammar

Bruna björkstammar

2020-01-23

När Benny Collin var ute på byn och passerade Allerstatomten lade han märke till att de träd som planterats där, såg lite konstiga ut. 

De liknar Björkar, rapporterade Benny, men stammarna är alldeles bruna, så vad beror det på? Är det en annan sort, eller beror det på luftföroreningar från trafiken?

SONY DSC

Ja, stammarna ser verkligen inte ut som vanligt, så vi på redaktionen tog kontakt med Gator – park på Samhällsbyggnad Bergslagen, men tyvärr kunde ingen där just då, förklara färgen.Men i stället hittade vi en möjlig förklaring på Google, för där hittade vi bilder på en kinesisk art och enligt vårt tycke påminner de starkt om dem som Benny skickat in.

Björkar från Kina? Har vi inte egna så det räcker?
Nåja, visst har vi det, men inte är de här träden importerade, utan odlas även i Sverige och är inte ovanligt i parker och planteringar. Växtsättet är som synes lite annorlunda med en ganska vid krona, och bladen ser inte riktigt ut som vanliga björklöv.

Det finns ju för övrigt även andra inhemska varianter, som Ornäs-björk med flikiga blad, mazurbjörk med vresigt och brunfläckigt virke samt lågvuxen och krokstammig fjällbjörk. En variant kallad kopparbjörk finns det också. Är det kanske så att det passade med kopparbjörk i Kopparberg?


Bild från gladigrönt.se

Eller är det inte alls björkar? Handlar det kanske om näverhägg, som också den härstammar från nordöstra Asien?

Nån som vet? Vi tar gärna in en riktig förklaring.

Foto:Benny Collin

Text: Redaktionen

2 kommentarer till Bruna björkstammar