News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bröllopsmusik och kärlekssånger i Hörkens Kyrka

Bröllopsmusik och kärlekssånger i Hörkens Kyrka

2015-06-26

IMG_2507_650px-1

Viveka Sjödell hälsade åhörarna välkomna till en kyrka dekorerad med sommarblommor. Hon berättade att det i år är 50-års sedan sommarkyrkan startade. Dåvarande kantor Ulla Forsberg startade verksamheten. Då var det på dagtid och vände sig till de som bodde på äldreboenden. De fick åka buss till Hörken. Rätt snart övergick sommarkyrkan i Hörken till att bli på kvällstid. Viveka är nu den som är ansvarig för att traditionen lever vidare och det gör hon med stort engagemang. Själv tycker hon att det känns bra att kunna samla människor till vacker musik under sommarens torsdagskvällar.
Då Kopparbergarns representanter åkte till Hörken öste regnet ner och himlen var blåsvart.
När det var dags för kyrkklockan att ringda samman till stillhet och eftertanke bröt solen igenom molnen och den fina sommargrönskan utanför kyrkan lyste nytvättat sommargrön.
Så fyllde orgelns starka stämma i kyrkorummet. Jörgen Engström spelade ”Preludium i Ess-dur av
J.S Bach. Nu var det bara att slå sig till ro och lyssna på en fantastisk konsert.
Programmet som hette ”Bröllpsmusik och kärlekssånger” var mycket varierat.

IMG_2526_650px-1

Ulrika Bernövall, Jörgen Engström och Viveka Sjödell framförde musik och sjöng i varierande sammansättningar.
Bland inslagen kan nämnas ”Där björkarna susa” som Ulrika och Viveka sjöng till Jörgens ackompanjmang. Birger Sjöbergs ”Den första gång jag såg dig” är välkänd av de flesta.

IMG_2517-659px-1

”Majnattsröster” hade Viveka hittat i sin farmor poesibok. Ingen av de medverkande hade hört den tidigare. Men under sista veckan före konserten kom man underfund om att det var E.A Karlfeldt som skrivit den. Only love” där första strofen lyder ”Bara kärlek kan skapa ett minne” framfördes av Viveka och Jörgen. ”Sommarnatt ” är en melodi där en äldre person drömmer sig tillbaka till ungdomen. Innan kvällens andakt sjöng alla tre a capella ”Amatemi ben mio”.
Jörgen hade under den första delen av kvällens program spelat ”Brudmarsch från Grangärde”. En brudmarsch i moll som inte är så vanligt. ”Trumpet Voluntary” var mäktig.

IMG_2532_650px-1

Inger Hellsing höll en kort andakt.
Jörgen startade del två av kvällens konsert med ”Bröllopsmusik” av O Lindberg.

IMG_2535_650px-1

W.A Mozart har skrivit ” När kärleken vaknar till en kvinna”. Viveka spelade på piano och Ulrika och Jörgen sjöng.
Så stod ” True love” på programmet. Då avslöjade Viveka att hon alltid längtat efter att få sjunga den i duett med en man och då få ligga en tonart under. Nu fick hon uppleva det och inte bara hon fick njuta av det utan även åhörarna i kyrkan. Konserten avslutades på Evert Taubes ” Min älskling”.
Stående ovationer till de tre medverkande avslutade konserten.

IMG_2540_650px-1

F.d. kyrkoherden Anders Bergman tackade på allas vägnar för det varierande programmet och den agerandes stora musikalitet.
Nu var det dags att inta gott kaffe med hembakat bröd som kyrkvaktmästare Ingmarie Ekman serverade.
Kopparbergarns representant satte sig vid ett bord som det satt två, ej bekanta, personer vid.
Det visade sig vara besökare från Örebro, Ingvar och Kerstin Gustafsson. De har sommarboende i Uskevi och hade läst om kvällens konsert i Hörkens Kyrka. Det var inte första gången den var på Sommarkyrkan i Hörken. Vi fick också ett intressant samtal om Kopparberg och faktiskt gemensamma bekanta.
En liten fadäs inträffade under kvällen. Kyrkbussen som går från Bångbro kl. 18,05 kom aldrig.
Tyvärr var det nog några som missade kvällens ”Sommarkyrka i Hörken”, men nästa torsdag kommer kyrkbussen att gå enligt tidtabell.
Kopparbergarn säger tack till Ulrika Bernövall, Jörgen Engström och Viveka Sjödell för en minnesvärd sommarkväll.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Bröllopsmusik och kärlekssånger i Hörkens Kyrka

  • Frida Sandberg

    Det är alltid fint i Hörkens kyrka och Viveka är fantastiskt duktig och dessutom väldigt trevlig. Synd att jag inte kunde vara med denna gång